De ploegleiding van Tinkoff-Saxo staat volledig achter het voorstel van eigenaar Oleg Tinkov om de beste klassementsrenners te belonen als ze in 2015 uitkomen in zowel de Giro d'Italia, Tour de France als Vuelta a España.

"De toppers zullen er geen moeite mee hebben om alle grote rondes in één jaar uit te rijden”, zegt teammanager Bjarne Riis op de website van de World Tour-formatie.

"Het is echter weinig renners gegeven om in alle grote rondes mee te doen om het podium. Hoeveel zijn daartoe in staat? We weten het niet, omdat niemand van de favorieten het probeert."

Tinkov wil Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali één miljoen euro aan prijzengeld laten verdelen als ze deelnemen aan de Giro, Tour en Vuelta. Normaal gesproken focussen klassementsrenners zich slechts op één grote ronde.

"Dit is geen grap of een publiciteitsstunt", stelt Stefano Feltrin, de directeur van de ploeg. "Het aanbod van Tinkov bewijst alleen maar hoe serieus onze intenties zijn."

Profiteren

Volgens Tinkoff-Saxo moet het wielrennen ervan profiteren dat er in 2015 geen groot sportevenement als een WK voetbal of Olympische Spelen wordt gehouden.

"Het 'grote rondes-voorstel' zal veel aandacht van de media genereren. Het wordt de eerste keer dat het publiek in de meest prominente koersen kan genieten van een strijd tussen de vier beste ronderenners. In alle andere sporten is dit heel gewoon. Dit is een unieke kans voor de renners."

"Wellicht wordt dit het grote sportverhaal van 2015 en trekken we de aandacht van mensen die normaal gesproken niet het wielrennen volgen. We nemen het risico voor lief dat een andere renner zich helemaal concentreert op één van de drie rondes en daardoor mogelijk wint."

In een verklaring meldt Tinkoff-Saxo verder dat het fysiek gezien mogelijk is voor renners om in alle drieweekse wedstrijden hoge ogen te gooien.

"Momenteel heeft elke ploeg ongeveer dertig renners in dienst, daardoor kan de kopman goed worden ondersteund. De trainingen zijn bovendien veel meer wetenschappelijk verantwoord dan voorheen. Zelfs als de toppers niet op honderd procent zijn, kunnen ze meedoen om de zege."

De ploeg denkt niet dat het voorstel ertoe leidt dat renners in de verleiding komen om prestatiebevorderende middelen te gebruiken. "De huidige controles zorgen ervoor dat renners binnen hun legale mogelijkheden blijven."

Mentaal

Voorlopig heeft geen van de 'grote vier' toegezegd deel te nemen aan alle grote rondes. Tinkoff-Saxo-kopman Contador doet wel sowieso mee aan de Giro en Tour.

Nibali en Froome maken pas in november hun programma bekend nadat het parcours van de Tour is bekendgemaakt, terwijl Quintana zich normaal gesproken richt op de Tour en niet zijn titel verdedigt in de Giro.

Riis denkt dat Contador in alle grote rondes in de top drie kan eindigen. "Drie elementen zijn heel belangrijk in deze uitdaging: het vermogen van renners om te herstellen van wedstrijden, hun mentale kracht en hun indeling van het seizoen."

Organisatie maakte Giro-parcours bewust minder zwaar