Spanje heeft zich zondagavond herpakt na de nederlaag van afgelopen donderdag tegen Slowakije. Op bezoek in Luxemburg zegevierde de regerend Europees kampioen zonder de gepasseerde Iker Casillas met 0-4.

De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque nam voor rust al afstand, David Silva en Alcacer scoorden in de eerste helft tegen het groothertogdom. Diego Costa maakte in de 69e minuut zijn eerste interlandgoal, waarna Juan Bernat de eindstand bepaalde op 4-0.

Spanje trad in Luxemburg aan zonder Casillas, die zijn plek onder lat verloor aan David De Gea. De 158-international ging donderdag opzichtig in de fout en is daardoor net als bij zijn club Real Madrid niet langer onomstreden.

Diego Costa leek ook tegen Luxemburg aanvankelijk de hoge verwachtingen niet waar te kunnen maken, maar de genaturaliseerde Braziliaan wist in de tweede helft van zijn zevende interland dan toch eindelijk het net te vinden namens Spanje.

Slowakije bleef ook in de derde EK-kwalificatiewedstrijd zonder puntenverlies. Marek Hamsik hielp de ploeg van bondscoach Jan Kozak met twee goals langs Wit-Rusland: 3-1. De derde goal kwam op naam van Stanislav Sestak, Timofei Kalachev had de thuisploeg eerder nog op gelijke hoogte gezet.

Eerder op zondag was Oekraïne al te sterk voor Macedonië (1-0). Slowakije heeft na drie duels nog de volle buit en gaat met negen punten aan kop in groep C. Spanje en Oekraïne volgen met zes, Macedonië heeft er drie. Wit-Rusland en Luxemburg verzamelden slechts één punt.

Zweden

Zonder Zlatan Ibrahimovic heeft Zweden de eerste overwinning geboekt in de voorrondes van het EK. Erkan Zengin en Jimmy Durgaz hielpen de Scandinaviërs langs het nietige Liechtenstein: 2-0.

Bondscoach Erik Hamren had basisplaatsen ingeruimd voor oud-eredivisiespelers Andreas Isaksson, Andreas Granqvist en Johan Elmander. Pontus Wernbloom kwam na rust in het veld.

Oostenrijk, eerder op zondag met 1-0 te sterk voor Montenegro, gaat met zeven punten uit drie duels aan kop in groep G. Rusland speelde met 1-1 gelijk tegen Moldavië en volgt met vijf punten, evenveel als Zweden.

Slovenië

Slovenië ontdeed zich in Vilnius met 2-0 van Litouwen. Milivoje Novakovic maakte beide treffers voor de nummer twee in groep E. Koploper Engeland won eerder met 1-0 van Estland.

Captain Rooney helpt Engeland langs tien man Estland | Gebrek aan interlandgoals deed Diego Costa pijn