Roger Federer heeft zich ten koste van Novak Djokovic geplaatst voor de finale van het Masters-toernooi in Shanghai. De Zwitser rekende op indrukwekkende wijze in twee sets af met de nummer één van de wereld: 6-4, 6-4.

Federer treft in de finale Gilles Simon, die afrekende met Feliciano Lopez.

Federer speelde uitstekend tegen Djokovic. De nummer drie van de plaatsingslijst wist maar liefst tien breakkansen te creëren en benutte er daar elke set één van.

Djokovic schroefde zijn niveau in het tweede bedrijf op en dat leverde enkele mooie rally’s op. De Serviër wist nog twee wedstrijdpunten van Federer nog weg te werken, maar op eigen service maakte de Zwitser het karwei af.

Djokovic moest pas zijn eerste nederlaag in Shanghai incasseren. Hij had zijn voorgaande 29 partijen op Chinese bodem allemaal gewonnen.

In onderlinge ontmoetingen staat het nu 19-17 voor Federer. Hij won dit jaar al de toernooien van Cincinnati, Halle en Dubai.

Simon

Federer speelt in de finale in Shanghai tegen Simon, die zich voor het eerst sinds 2008 weer eens plaatste voor de finale van een Masters-toernooi. De Fransman rekende in de halve eindstrijd vrij eenvoudig af met Feliciano Lopez: 6-2, 7-6 (1).

Simon is in China aan een goede reeks bezig. Hij won eerder in het toernooi al van Stanislas Wawrinka en Tomas Berdych.

Ook tegen Lopez haalde de nummer 29 van de wereld een hoog niveau. Hij maakte weinig onnodige fouten en won snel de eerste set.

In het tweede bedrijf ging Lopez aanvallender spelen. Daarmee maakte hij het Simon lastiger, maar in de tiebreak heerste de Fransman.

Simon stond dit jaar nog geen enkele keer in de finale van een ATP-toernooi. Hij wist sinds 2007 wel elk jaar minimaal één toernooi op het hoogste niveau op zijn naam te schrijven.

Djokovic: 'Federer speelde de perfecte wedstrijd'