Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Christijn Groeneveld

Schaatser Groeneveld loopt ernstige rugblessure op

Christijn Groeneveld heeft een rugwervel gebroken door een val tijdens een training in Inzell.
Door ANP

De 29-jarige schaatser moest daardoor in de nacht van donderdag op vrijdag een noodoperatie ondergaan. Dat heeft zijn team Van Werven op de website laten weten.

Hij kon na de val zijn benen niet bewegen, maar kreeg enkele uren na de operatie een klein beetje gevoel in zijn benen terug. Coach Roy Boeve heeft Groeneveld vrijdag in het ziekenhuis gesproken.

''Hij was helder en vertelde me dat het enige dat hij wil is weer leren lopen. Over schaatsen heeft hij het gelukkig al niet meer, dat doet er nu even helemaal niet meer toe. De arts sprak al van een wonder dat hij wat gevoel heeft teruggekregen, want zo zag het er gisteren niet uit.''

Groeneveld heeft aan de val ook een klaplong en gebroken ribben overgehouden. De ingreep aan zijn rug nam 5 uur in beslag. Zijn ruggenmerg is door de gebroken wervel bekneld, maar niet doorgesneden. ''Daar waren we eerst wel bang voor, maar dat is gelukkig niet het geval'', aldus Boeve.

Hoge snelheid

Groeneveld behaalde vorig jaar januari de Nederlandse marathontitel op natuurijs. Het afgelopen seizoen had hij zich bij TVM toegelegd op de langebaan en trainde onder anderen met Sven Kramer en Ireen Wüst. 

Nadat de ploeg werd opgeheven, besloot hij zich weer meer op het marathonschaatsen te concentreren.

Hij ging donderdag bij de training met hoge snelheid onderuit. Met een helikopter werd hij naar het ziekenhuis in Traunstein afgevoerd. Groeneveld blijft volgens zijn ploeg in ieder geval tien dagen in het ziekenhuis, waar hij nog een operatie zal moeten ondergaan. 

Volgens Boeve gaat die ingreep waarschijnlijk in Nederland plaatsvinden. In hoeverre hij ooit volledig kan revalideren wordt op zijn vroegst de komende weken duidelijk. Boeve: ''Er is nu nog niet veel over te zeggen hoe dat allemaal zal verlopen. Maar het is voor de revalidatie wel positief dat hij wat gevoel heeft.''

Aanbevolen artikelen