Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Anwar El Ghazi

2-0 Jong Oranje kan EK bijna vergeten na nederlaag tegen Portugal

Jong Oranje kan plaatsing voor het EK onder-21 in 2015 zo goed als vergeten. De ploeg van bondscoach Adrie Koster verloor donderdag het eerste play-offduel met Jong Portugal in Alkmaar met 2-0.
Door NU.nl/Rypke Bakker

Door de nederlaag is niet alleen het eindtoernooi in Tsjechië bijna uit zicht, maar ook de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Nederland plaatst zich alleen voor de Spelen als op het EK minimaal de halve finale wordt gehaald.

Het 2-0 verlies tegen de Portugezen was al de derde nederlaag van Jong Oranje onder Koster in evenzoveel wedstrijden. De oud-trainer van onder meer Ajax en Club Brugge nam afgelopen zomer de taken over van Albert Stuivenberg, die naar het Manchester United van Louis van Gaal vertrok.

Jong Oranje-Jong Portugal in beeld

Lat

Jong Oranje begon in Alkmaar wel een stuk sterker dan in de laatste twee groepswedstrijden die met 1-0 werden verloren van Georgië en Slowakije. Met Elvis Manu en debutant Anwar El Ghazi op de vleugels werd meteen het initiatief genomen en dat resulteerde na vier minuten al bijna in een voorsprong.

De opstomende linksback Jetro Willems bereikte met een voorzet Luc Castaignos, die zijn inzet gekeerd zag worden door doelman José Sá. In de rebound slaagde ook Manu er niet in te scoren, hij raakte van dicht bij de lat.

Na de misser van Manu was de druk van Oranje wel meteen weg. De Portugezen kregen kansen, maar dankzij Warner Hahn bleef een achterstand uit. Eerst tikte de PEC Zwolle-doelman een schot van Raphael Guerreiro over en niet veel later keerde hij een inzet van Ivan Cavaleiro, die Sven van Beek kinderlijk eenvoudig voorbij was gekomen.

Jong Oranje leek zich vervolgens te herpakken, maar echt grote kansen bleven uit. El Ghazi wist zijn directe tegenstander slechts één keer voorbij te komen. De voorzet van de Ajacied was alleen net te hoog voor Manu om in te kunnen koppen, waardoor beide ploegen met 0-0 de rust leken te halen.

In de blessuretijd ging het echter alsnog mis voor Nederland. Van Beek legde Bernardo Silva neer in de zestien, waarna de Portugese aanvoerder Sergio Oliveira overtuigend de strafschop achter Hahn schoot (0-1).

Aftroeven

In de tweede helft was het Portugal dat beter begon. De uitploeg was al snel gevaarlijk voor het doel van Hahn, niet in de laatste plaats omdat Van Beek zich opnieuw liet aftroeven. Aan de andere kant kon Nederland weinig uitrichten. En op het moment dat Jong Oranje een keer leek uit te breken, was er altijd nog de succesvolle Portugese buitenspelval.

Na dik een uur spelen was er pas weer een mogelijkheid voor Jong Oranje. Manu tikte de bal na een goede actie tot bij Castaignos, maar de spits kon uit de draai niet tot een schot komen en claimde vervolgens tevergeefs een penalty.

Met invaller Ola John voor de tegenvallende El Ghazi probeerde Koster in de laatste twintig minuten meer gevaar te stichten, maar de eerstvolgende kans was voor de Portugezen. Bernardo Silva schoof de bal voorlangs en invaller Carlos Mané kon net niet binnentikken.

Via een indraaiende corner van Adam Maher en een schot van Manu drong Oranje nog wel even aan, maar nadat Carlos Mané acht minuten voor tijd de 2-0 binnenschoot, leek alle hoop vervlogen. Manu kreeg in blessuretijd nog wel een kans om de stand draaglijker te maken, maar hij mikte op de keeper waardoor Jong Oranje in Portugal een bijna onmogelijk karwei rest.


Lees meer over:

Jong Oranje

Aanbevolen artikelen