Voormalig Tour de France-winnaar Andy Schleck heeft donderdag tijdens een persconferentie bevestigd dat hij een punt zet achter zijn loopbaan.

De 29-jarige Luxemburger van Trek kwam afgelopen zomer zwaar ten val tijdens de derde etappe in de Ronde van Frankrijk. De klimmer liep daarbij onder meer scheurtjes in de kniebanden op.

"Het is niet een beslissing die ik heb genomen, maar mijn knie", doelde een geëmotioneerde Schleck op zijn fysieke problemen. "Ik ben altijd teruggekomen van tegenslag, maar nu is dat onmogelijk."

"De pijn kwam steeds maar weer terug. Het fietsen zit erop voor mij, in elk geval in professionele zin. Ik wil mijn ploeg Trek bedanken dat ze altijd achter me zijn blijven staan." 

De loopbaan van Andy Schleck in beeld

Schleck las een verklaring voor van enkele minuten, waarin hij onder anderen voormalige collega's als Jens Voigt bedankte.

"Ik wil niet uit het wielrennen verdwijnen, ik houd van deze sport", benadrukte de Luxemburger. "Ik heb wel bepaalde ideeën over wat ik wil doen."

Schleck werd tot winnaar van de Tour de France 2010 uitgeroepen nadat Alberto Contador positief testte op clenbuterol.

Ceremonie

Pas in februari 2012 werd Schleck officieel uitgeroepen tot winnaar en in mei van dat jaar kreeg hij tijdens een ceremonie de gele trui uitgereikt.

Een maand later kwam Schleck zwaar ten val tijdens het Critérium du Dauphiné en moest hij de Tour de France laten schieten. Daarna bereikte de Luxemburger nooit meer zijn oude niveau.

Schleck eindigde zowel in 2009 als in 2011 als tweede in de Tour. In 2009 moest hij ruimschoots zijn meerdere erkennen in Contador, terwijl hij twee jaar later pas op de een na laatste dag uit de gele trui werd gereden door Cadel Evans.

De vijf jaar jongere broer van Frank Schleck vierde in 2007 zijn doorbraak door als tweede te eindigen in de Ronde van Italië, achter Danilo Di Luca. Een jaar later had hij als helper een groot aandeel in de Tourzege van zijn ploeggenoot Carlos Sastre.

Luik-Bastenaken-Luik

Schleck was niet alleen succesvol in de Tour de France. In 2009 schreef hij de klassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam.

In zijn tien jaar als prof koerste Schleck voor de ploegen CSC, Leopard-Trek, RadioShack Nissan-Trek en Trek.

Afgelopen maand maakte Evans al bekend dat hij begin 2015 zijn loopbaan beëindigt. Daardoor zijn er volgend seizoen nog maar vier (voormalige) Tourwinnaars actief in het peloton: Contador, Bradley Wiggins, Chris Froome en Vincenzo Nibali.

Hoogtepunten

Schleck noemde een paar hoogtepunten. "Het was natuurlijk uniek om samen met mijn broer Frank op het podium in de Tour te eindigen in 2011."

"En natuurlijk is mijn eindzege ook een hoogtepunt, zelfs al ik kreeg die ik pas achteraf. Ik verdiende die Tour."

Frank Schleck, zelf niet aanwezig op de persconferentie, bedankte zijn broer via Twitter voor "alle mooie herinneringen". "Zoals het Tourpodium in 2011."

Bekijk beelden van de persconferentie: