ATHENE - De Ierse man die zondag in de olympischemarathon de Braziliaanse bronzen medaillewinnaar Vanderlei De Limavan het parkoers afduwde, moet een boete van 3600 euro betalen. EenGriekse rechtbank veroordeelde de 57-jarige voormalige priesterCornelius Horan maandag ook tot een jaar voorwaardelijkegevangenisstraf.

Horan viel tijdens de marathon op het 37-kilometerpunt De Limaaan. De Braziliaan was op dat moment koploper in de wedstrijd. "Ikschrok heel erg. Ik was vooral bang dat hij een mes of ander wapenbij zich had", zei de marathonloper.

De rechtbank gaf Horan te verstaan dat wanneer hij in de komendedrie jaar nog eens een Griekse wet overtreedt, hij dan een jaar decel in moet. Uit het vonnis sprak dat de drie rechters rekeninghielden met de verwarde geestelijke toestand van de ex-priester.

Opschudding

Horan zorgde eerder dit jaar voor opschudding door bij de BritseGrand Prix in de Formule 1 het circuit van Silverstone op te lopenterwijl de bolides met 250 kilometer per uur voorbijraasden. Dieactie leverde hem twee maanden celstraf op. Hij heeft in hetverleden ook al eens een tenniswedstrijd op Wimbledon verstoord.

Volgens de politie was Horan dronken en had hij de hele middagin de taveerne gezeten. Ook had hij religieuze teksten als 'Thesecond coming is near' op zijn traditionele Griekse uitdossinggekalkt. Voor de rechtbank betuigde hij spijt voor zijn wandaad ensprak de hoop uit dat hij vergeving zou krijgen op de Dag desOordeels.

Goud

De Lima (35) beweerde na afloop dat de actie hem het goud hadgekost. Het Internationaal Olympisch Comité weigerde de Braziliaaneveneens een gouden medaille te geven, maar schonk hem wel dePierre de Coubertin Medaille, genoemd naar de grondlegger van demoderne Spelen. Die medaille is een beloning voor zijn blijk van'sportiviteit en olympische waarden'.

Brazilië was het niet eens met die beslissing en diendezondagavond nog een protest in bij het hof van arbitrage (CAS) inZwitserland, het hoogste rechtsorgaan in de sport.