De Nederlandse turnsters zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de landenfinale bij de WK in het Chinese Nanning. De ploeg eindigde in de kwalificaties als tiende.

Een positie in de top acht was vereist voor deelname aan de finale.

Céline van Gerner, Maartje Ruikes, Lisa Top, Lieke Wevers, Vera van Pol en Sanne Wevers kwamen zondag al tot een score van 214,662. Daarmee hielden ze onder meer Canada, Spanje en Frankrijk achter zich, landen die bij de WK in Tokio Nederland nog voorbleven. Oranje werd in 2011 dertiende.

Nederland eindigde net achter Duitsland, dat maandag verrassend de finale misliep. De Amerikaanse vrouwen kwamen tot de hoogste score: 235,038. China en Rusland volgden.

"We zijn een top zestien-land maar we willen structureel naar de top twaalf'', meldde bondscoach Gerben Wiersma. "Daarvoor hebben we nu anderhalf jaar.'' De beste twaalf landen treffen elkaar in 2016 na nog twee kwalificatiemomenten op de Spelen in Rio de Janeiro.

Van Gerner

Van Gerner slaagde er niet in de meerkampfinale te bereiken.

Met haar score van 53,466 eindigde ze als dertigste op de 'geschoonde' lijst. Er plaatsen zich 24 turnsters voor de finale, maximaal twee per land.

Van Gerner, die in mei haar loopbaan weer oppikte na lang blessureleed en een pauze, zag zondag al in dat haar puntentotaal wellicht niet voldoende zou zijn.

Wiersma

Ook Wiersma ging al niet uit van een finaleplaats. ''Het is geen deceptie, Céline turnt nog oefeningen met aangepaste eindes.'' De turnster zei vooraf al uit te kijken naar het najaar waarin ze de moeilijkheidsgraad wil gaan opvoeren.

Ook voor Sanne Wevers zit het toernooi er op. Ze stond zondag nog op een kansrijke positie voor de toestelfinale op balk maar maandag, bij het vervolg van de kwalificaties, bleek haar score van 13,933 verre van toereikend. Ze werd 'geschoond' zeventiende.