Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jules Bianchi

Toestand gecrashte Bianchi 'kritiek maar stabiel'

De toestand van Formule 1-coureur Jules Bianchi na zijn zware crash van zondag in de Grand Prix van Japan is een dag later 'kritiek maar stabiel'.
Door ANP/NU.nl

Dat meldde het hoofd van de afdeling communicatie van automobielfederatie FIA maandag aan verschillende media buiten het ziekenhuis waar Bianchi ligt.

De 25-jarige Fransman onderging zondag een drie uur durende operatie vanwege zwaar hoofdletsel. Ondanks verschillende berichten op zondagavond kan hij nog niet op eigen kracht ademhalen.

De nieuwe update werd gegeven met toestemming van de ouders van de coureur van Marussia, die maandagavond (lokale tijd) aankwamen bij het hospitaal.

Toestand Bianchi 'kritiek maar stabiel'

Marussia liet al weten dat zij informatie over de gezondheidstoestand van de coureur pas naar buiten brengt als de behandelende artsen en de familie van Bianchi daarmee instemmen. "Wij vragen om geduld en begrip", aldus het Russische team maandag in een verklaring.

Volgens Sky Sports zal professor Gerard Saillant dinsdag arriveren in Japan. De chirurg trad op als adviseur van de familie van Michael Schumacher nadat de Duitser zwaar hoofdletsel had opgelopen bij een ski-ongeluk.

Takelwagen

Bianchi gleed zondag bij de GP van Japan op het circuit van Suzuka van de baan af en kwam hard in aanraking met een takelwagen.

Met zwaar hoofdletsel en buiten bewustzijn werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bianchi is bezig aan zijn tweede seizoen in de Formule 1. Hij reed tot dusver 34 Grands Prix voor Marussia. Zijn beste resultaat is dit jaar de negende plaats in Monaco.

Vertegenwoordigers van Marussia en Ferrari zijn constant in de buurt van Bianchi op de intensive care van het ziekenhuis van Yokkaichi. De Fransman maakt deel uit van het opleidingsprogramma van de Italiaanse renstal.

Discussie

De crash van Bianchi leidde tot heftige discussie over de gang van zaken in Suzuka, waar de regen voor lastige omstandigheden zorgde.

Felipe Massa van Williams vond dat de wedstrijdleiding te laat was met het afbreken van de wedstrijd. Hij had al enkele ronden voor de crash via de radio geroepen dat er te veel water op de baan stond en het zicht te slecht was om door te rijden.

Bianchi had de pech dat hij in dezelfde bocht van de baan gleed als Adrian Sutil een ronde eerder. De Fransman boorde zijn wagen in de takelwagen, die juist was gearriveerd om de beschadigde Sauber van Sutil weg te slepen.

Pas toen de ambulance de baan opreed om de gewonde Bianchi op te halen, ging de rode vlag uit.


Lees meer over:

jules bianchi

Aanbevolen artikelen