De Nederlandse turnsters staan halverwege de kwalificaties bij de WK turnen in Nanning op een verdienstelijke derde plaats.

Dat is een enigszins vertekend beeld omdat de meeste sterke landen pas op de tweede dag in actie komen, maar een positie bij de beste zestien landen kan Oranje normaal gesproken niet meer ontgaan.

Céline van Gerner, Maartje Ruikes, Lisa Top, Lieke Wevers, Vera van Pol en Sanne Wevers kwamen zondag tot een score van 214,662.

Door die score hielden de vrouwen onder meer Canada en Spanje achter zich, landen die bij het WK in Tokio 2011 Nederland nog voorbleven. De Amerikaanse vrouwen kwamen tot de hoogste score: 235,038. Rusland is voorlopig tweede: 228,135.

Individueel

Individueel bezet Van Gerner op de geschoonde lijst (maximaal twee turnsters per land kunnen zich plaatsen voor een finale) de dertiende plaats op de meerkamp. De Emmeloordse kwam tot een score van 53,466.

De kans is klein dat Van Gerner, die pas in mei het turnen weer oppakte, daarmee de eindstrijd (top 24) haalt. Dat was gezien het voorzichtige programma dat ze nog turnt ook nog niet verwacht. Op balk bezet Sanne Wevers voorlopig de zesde plaats. Zij kwam tot een score van 13,933.

Wiersma

Maandagmiddag (Nederlandse tijd) is definitief duidelijk hoe Nederland het er als team vanaf heeft gebracht, toch kon bondscoach Gerben Wiersma zondag al met een tevreden gevoel het eindresultaat afwachten.

''We hebben een goede score neergezet waarmee we ergens tussen plaats tien en dertien kunnen eindigen. Vooraf was de top zestien als doel gesteld."

Oranje is door de prestaties in Nanning hoogstwaarschijnlijk verzekerd van deelname aan de WK van volgend jaar in Glasgow waar een plaats bij de beste zestien landen de hoop op deelname aan de Spelen van Rio 2016 levend houdt. 

In de eerder vastgelegde doelstelling ging het vooral over deelname aan de Spelen van Tokio 2020. Wiersma: ''Op de lange termijn willen we structureel bij de top twaalf van de wereld horen, maar we willen nu natuurlijk wel het maximale eruit halen. En een plaats bij de beste zestien in Glasgow is een realistisch doel.''