Jan Blokhuijsen denkt dat er over een maand best eens wat verrassingen kunnen plaatsvinden bij de NK afstanden, omdat veel toppers wat meer tijd nodig hebben na het olympische seizoen.

"De schaatsers die vorig jaar de boot gemist hebben, zijn scherp en heel gretig, die willen laten zien wat ze kunnen", aldus Blokhuijsen bij de presentatie van zijn ploeg Team Corendon.

"Ik denk dat je bij de NK wel wat verschuivingen zal zien, dat er wat andere namen aan het begin van het seizoen opkomen. Maar ik denk dat de schaatsers die vorig jaar succesvol waren op de Olympische Spelen, die mensen aan het eind van het seizoen weer voorbij zullen gaan."

De 25-jarige Noord-Hollander merkte bij zichzelf ook dat het afgelopen seizoen, waarin hij olympisch zilver pakte op de 5000 meter en goud op de ploegenachtervolging, zijn tol had geëist.

"Het vorige seizoen was écht lang, zeker voor de allrounders. In april heb je een maandje vrij en ben ik lang op vakantie geweest in Azië, maar dan kom je thuis en moet je eigenlijk meteen weer op trainingskamp. Dat is eigenlijk te snel, maar je kunt het niet maken naar je sponsor en naar je ploeggenoten om er niet te zijn."

"Maar waar hebben we het over, ik doe alsof ik zo'n zwaar leven heb, maar dat valt natuurlijk reuze mee. Je moet soms alleen goed luisteren naar je lichaam en dit is natuurlijk wel een jaar waarin je wat rustiger aan zou kunnen doen. Over vier jaar wil je er weer staan en dan wil je absoluut pieken."

Kar trekken

Blokhuijsen had zo wat "meer tijd nodig om op gang te komen", maar verwacht niet dat hij daardoor fysiek echt achterloopt. Het gevoel op het ijs is echter nog niet zoals hij zou willen, mede omdat hij nog op zoek is naar een nieuwe schoen voor zijn schaatsen.

"Ik sta er gewoon niet zo scherp op als vorig jaar en dat is ook logisch. Ik denk dat iedere olympische sporter die vorig jaar succesvol is geweest daar mee gekampt heeft."

De Europees kampioen allround weet niet wat hij kan verwachten van de NK afstanden, maar zorgen maakt hij zich niet. Zijn grootste doelen, de WK afstanden en het WK allround, zijn pas in februari en maart.

"Als ik op de NK wat minder ben, so be it. Het is nog een heel lang jaar en als het belangrijk wordt aan het eind van het jaar, dan sta ik er gewoon weer."

Leenstra wil nog niet kiezen tussen allrounden en sprinten | Verweij rekent op minder seizoen na zomer vol 'randzaken' | Van Beek na knieblessure vooral bezig met volgend seizoen