Vanaf zijn zesde was hij praktisch elke dag met sport bezig, maar na het succesvolle olympische seizoen was bij Koen Verweij de motivatie opeens weg. De wereldkampioen allround heeft inmiddels zijn normale routine weer opgepakt, maar zijn verwachtingen zijn naar beneden bijgesteld.

"Ik heb een heel fijne zomer gehad, maar voor het schaatsen was het minder goed", zegt de 24-jarige Verweij woensdag bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Team Corendon.

"Ik moet daarom reëel zijn, ik ga niet zo'n goed, constant seizoen rijden als vorig jaar. In het begin zal ik erop afgestraft worden, ik zal heel erg mijn best moeten doen om me bij de NK afstanden te plaatsen voor de World Cups. Maar daar kan ik mee dealen en ben ik op voorbereid."

Verweij zocht na het einde van het vorige seizoen een heleboel dingen op die niet direct bij het leven van een topsporter passen, zoals meedoen aan het SBS6-programma Sterren springen en veel contact met familie en vrienden in Noord-Holland.

"Ik ben met randzaken bezig geweest, met veel commerciële dingen. Daar ging heel veel tijd in zitten. En ik ben 'gewoon Koen' geweest, was maanden thuis. Normaal zag ik mijn familie en vrienden maar twee of drie weken en dan ging ik al weer op trainingskamp. Nu heb ik veel tijd voor ze vrij gemaakt en daar heb ik veel plezier uitgehaald."

Plezier

Dat plezier vond de nummer twee van de olympische 1500 meter in de lente en de zomer niet meer in de trainingen die hij normaal voor het schaatsen zou moeten doen en dus deed hij die niet.

"Natuurlijk schrok ik daarvan, ik heb er ook mee gezeten. Het is super belangrijk dat je dat goede gevoel hebt en dat was weg. Ik weet niet precies waar dat mee te maken had. Als ik er wat aan had kunnen doen, dan had ik het graag gedaan. Maar motivatie moet uit jezelf komen."

Toen Verweij, die door het stoppen van TVM lang ploegloos was, in juli tekende bij Team Corendon, was het plezier nog niet terug. Pas bij een trainingskamp begin september op Tenerife voelde hij dat het "langzaam omdraaide".

"Ik heb nu weer plezier in mijn trainingen. Ik word natuurlijk ook fitter en dan train je ook lekkerder. Op Tenerife is er eindelijk weer regelmaat in gekomen en voelde het weer ouderwets als topsporter zijn."

Doelen

Verweij is door zijn gebrekkige voorbereiding voorzichtig in zijn doelen voor het komende seizoen, dat eind oktober start met de NK afstanden in Heerenveen.

"Ik moet nog veel inhalen. Mijn basisconditie moet nog flink worden verbeterd. Dat is natuurlijk constant veel uren maken en dat heb ik lang niet gedaan. Sinds ik bij Corendon zit, heb ik wel gewoon hard getraind en gedaan wat op mijn trainingsschema stond en het gevoel begint weer langzaam terug te komen."

"Natuurlijk hoop ik dat ik in maart in Calgary mijn wereldtitel allround kan prolongeren, maar dat kan ook weer het seizoen erna. Het is mijn eigen keuze geweest dat ik het een seizoen een keer wat rustiger aan wilde doen en ik heb daar helemaal geen spijt van."

Toch moet ook Verweij toegeven dat hij "heel erg zal balen" als hij bij de NK afstanden in de grauwe middenmoot zou eindigen. "Dat ben ik niet en dat wil ik niet, een tiende plaats zal nooit wennen. Maar die kans zit erin en daar moet je het beste uit zien te halen. Ik kan nu alleen nog maar bezig zijn met de toekomst en dat gaat goed komen."