Fred Rutten van Feyenoord hoopt dat zijn ploeg de aanhoudende wisselvalligheid in zijn eerste maanden als trainer in De Kuip eindelijk van zich af kan schudden.

De thuiswedstrijd donderdag tegen Standard Luik voor de Europa League vormt daarvoor een belangrijke graadmeter.

''Het mag niet zo zijn dat we goede optredens blijven afwisselen met een mindere beurt'', liet hij woensdag in zijn voorbeschouwing weten.

Na vier opeenvolgende nederlagen, met nog wel een sterk optreden tegen Ajax in De Kuip (0-1), maakte Feyenoord afgelopen zaterdag in Deventer tegen Go Ahead Eagles een goede indruk (0-4).

''Nu is het zaak om de groei door te zetten en telkens weer te bewijzen wat we kunnen. Ik heb daar een goed gevoel over. Dat heb ik al een tijdje, niet alleen door het resultaat in onze laatste wedstrijd."

"In fases benaderen we steeds meer het spelniveau van waar we met Feyenoord naartoe willen, alleen is tot dusver te vaak de beloning uitgebleven."

Winnen

Na de kansloze nederlaag vorige maand in en tegen Sevilla (2-0) kan Feyenoord zich tegen Standard Luik, dat opende met een thuiszege tegen HNK Rijeka uit Kroatië (2-0), niet veel permitteren.

''De opdracht is voor ons daarom helder. We moeten winnen'', besefte Rutten, die niet van plan is veel te wijzigen in zijn basisteam dat zaterdag in Deventer aantrad.

Rutten ziet bij Standard Luik een vergelijkbare prestatiecurve met die van zijn team. "Soms wisselen ze zelfs tijdens een wedstrijd heel goede fases af met mindere momenten."

"Dat is deels het gevolg van het vertrek van enkele belangrijke spelers, in dat opzicht is dat te vergelijken met de situatie waarmee ook wij te maken kregen. Anderzijds is Luik nog altijd een ploeg met veel ervaring en een fysiek sterke tegenstander."

Clasie

Aanvoerder Jordy Clasie verlangt net als zijn trainer een goed optreden van Feyenoord. "We hebben jarenlang keihard gewerkt om Europees te spelen, dit seizoen is het eindelijk zo ver. Daarom kijk ik uit naar donderdag."

Het is de eerste thuiswedstrijd van Feyenoord in een Europese groepsfase sinds 2008. "Zelf bereid ik me niet anders voor dan normaal, alleen is het wel zo dat de ene wedstrijd specialer is dan de andere."

De middenvelder benadrukt dat er eenheid in de groep heerst ondanks de moeilijke periode waar Feyenoord doorheen ging. "De sfeer in de groep is altijd goed gebleven, al zorgt een overwinning natuurlijk voor een nog beter gevoel."