Joop Alberda gaat per 1 oktober verder met zijn functie als technisch directeur van zwembond KNZB.

Het oude contract van de voormalig volleybalcoach liep op 1 september officieel af en Alberda wilde alleen aanblijven als zijn beleidsplan goedgekeurd en financieel ondersteund zou worden.

De oud-technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF stelde voor de zomer een plan richting 2020 voor de zwembond op en gaf aan zijn verbintenis uitsluitend te willen verlengen wanneer de KNZB hier volledig achter zou staan.

Algemeen directeur Jan Kossen laat dinsdag in een persbericht weten dat de zwembond de ideeën van Alberda onderschrijft en dat de uitvoering van het beleidsplan gewaarborgd is. "Zowel zijn advies als manier van werken spreekt ons aan. Wij zijn blij dat Joop bij ons wil blijven om die plannen ook goed geïmplementeerd te krijgen."

'Verheugd'

Alberda pakt zijn functie woensdag weer op en blijft tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro aan bij de KNZB.

"Ik ben verheugd dat we het zwemmen een nieuwe impuls kunnen geven", verklaart de coach die de volleyballers in 1996 naar olympisch goud leidde. "Door de resultaten van de afgelopen zomer en de samenwerking met de coaches en de verenigingen heb ik veel vertrouwen in een gezonde topsportontwikkeling."

Het beleidsplan van Alberda bestaat onder meer uit een voorstel om de Nederlandse selectie uit te breiden naar dertig leden, die in Amsterdam en Eindhoven onder leiding van de huidige technische leiding aan de slag gaan met enkele individuele aanpassingen en aandachtsgebieden.

Daarnaast moeten er op termijn naast de twee nationale trainingscentra zes regionale kweekvijvers voor talent komen, waar een groep van ongeveer zestig talentvolle zwemmers en zwemsters met kans op een internationale carrière zich kan ontwikkelen.