John van den Brom denkt met AZ dit seizoen aanspraak te kunnen maken op de bovenste plekken in de eredivisie.

"We hebben een team dat bovenin mee kan draaien. Welke plek dat wordt, zien we wel", zei de nieuwe trainer dinsdag bij zijn presentatie.

"Ik ben hier nu een dag, dus ik wil er nog geen plek aan verbinden. We hebben ook geen precieze doelstelling afgesproken."

"Kijkend naar de begroting moeten we als zesde eindigen. Dat is misschien een indicatie, maar als speler en trainer ben je daar niet echt mee bezig."

Momenteel staat AZ ook zesde na drie overwinningen op rij. "Maar vorige week waren we nog twaalfde. Zo snel kan het gaan in de eredivisie."

"De bovenste vier? Die druk wil ik de spelers niet meteen opleggen. Als we over twee maanden vierde staan, wat heel mooi zou zijn, begin ik daar misschien over."

Van Basten

Van den Brom volgt interim-coach Dennis Haar op. Die werd op zijn beurt hoofdtrainer omdat Marco van Basten een stapje terugdeed. Beiden zijn nu assistent van Van den Brom.

"Ik heb bij mijn vorige clubs al met mensen gewerkt die eigenlijk hoofdtrainers waren. Als teamspeler vind ik dat geen probleem."

"Ik ben niet iemand die de baas is. Met Marco was ik er in ons gesprek ook heel snel uit. We merkten snel dat we op één lijn zaten, hebben een klik samen. Anders had ik hier ook niet gezeten."

"Natuurlijk zullen er beslissingen zijn waarin ik de leiding moet nemen en dan zal ik dat doen. Ik moet het goed managen, maar iedereen weet wel wat hij moet doen."

Pastoor

AZ praat nog met voormalig assistent Alex Pastoor over een ontslagregeling. De Alkmaarders wilden hem als hoofdcoach aanstellen, maar beide partijen kwamen er niet uit met het contract.

De club doet geen mededelingen over de juridische procedure en Van den Brom wil zich er ook niet mee bemoeien. "Natuurlijk was het onrustig en hebben we daarover gesproken, maar die zaak interesseert me verder niets."

Van den Brom, die zaterdag 48 wordt, begint met twee moeilijke wedstrijden tegen FC Twente (thuis) en PSV (uit). Aan de tactiek gaat de voormalig middenvelder voorlopig niets veranderen.

"Het zou heel stom zijn om alles overboord te gooien. De speelwijze staat mij aan en het gevoel van de selectie daarbij is goed."

Van den Brom: 'Gevoel bij AZ goed, over Heracles twijfelde ik'