Turner Boudewijn de Vries blijkt fit genoeg om vrijdag bij de WK in het Chinese Nanning op zes toestellen uit te komen.

Twijfels rond het herstel van zijn voetblessure noopten de coachstaf ertoe Yuri van Gelder, die beperkt inzetbaar is, thuis te laten en te kiezen voor allrounder Anthony van Assche.

In Nanning moeten de Oranje-turners bij de beste 24 landen eindigen om zicht te houden op deelname als team aan de Spelen van Rio 2016.

Behalve De Vries turnen ook Van Assche en Casimir Schmidt een volledige meerkamp. Epke Zonderland turnt op rek, brug en voltige, Jeffrey Wammes op alle toestellen behalve voltige. Michel Bletterman laat brug en rek links liggen.

Karl Kosztka, die als zevende turner mee is naar China, blijft reserve. Geen van de turners zal op sprong twee keer in actie komen, een voorwaarde om op dat toestel in aanmerking te komen voor een finaleplaats, zo meldde gymnastiekbond KNGU dinsdag: ''De stabiliteit van het team staat voorop.''

In de kwalificaties mogen per toestel vijf turners uitkomen, de vier beste resultaten tellen. Met Van Gelder in het team zouden zonder De Vries, die zich enkele weken in Londen blesseerde, enkele toestellen te mager bezet zijn. Uit voorzorg werd de ringenspecialist daarom gepasseerd.