Celine van Gerner ziet de WK turnen die vrijdag beginnen in het Chinese Nanning als een tussenstap, nadat ze dankzij een pauze het plezier in haar sport heeft teruggevonden.

"Ik ben weer volledig gefocust. De WK worden de richtlijn, een tussenstap”, vertelt de 19-jarige geboren Zwolse, die in de allroundfinale van de Spelen van Londen twaalfde werd. 

"En op deze WK ik weleens weten waar ik nu sta", vervolgt Van Gerner. "Maar het hoofddoel is toch vooral plezier hebben in mijn sport.''

Bijna een jaar geleden was dat plezier weg bij Van Gerner. Blessures, motivatieproblemen, een paar kilootjes die erbij kwamen, na haar succesvolle optreden in Londen kon ze de draad maar niet oppakken.

Blessures

"Ik was op de WK van 2011 al geblesseerd geraakt aan mijn linkerenkel. Dat was op tijd hersteld voor de Spelen maar toen ik na Londen weer begon, scheurde ik in mijn rechterenkel alles af.''

Haar voorzichtige rentree bij de NK in de zomer van 2013 werd gevolgd door een trainingsstage in de Verenigde Staten. Daar ging het opnieuw mis. "Weer met mijn rechterenkel, nu een vergelijkbare blessure met die ik eerder links had gehad."

Aanwezig bij het Univé Gymgala in december oogde Van Gerner gedemotiveerd en verre van fit. ''Het ging niet meer. Ik kwam nog wel in de zaal, maar kon het eigenlijk niet meer opbrengen."

Sms'je

Van Gerner dacht zelfs aan stoppen, maar het werd uiteindelijk slechts een break. Coach Gerben Wiersma kreeg begin mei een sms'je. ''Ik vroeg hem of we konden praten. Gerben schrok: hij dacht dat ik definitief wilde stoppen."

Het gesprek verliep anders: Van Gerner wilde terug. ''Ik was erachter gekomen dat dit het leven is wat ik wil leiden.''

In de maanden die volgden ging Van Gerner weer in Heerenveen trainen. Aanvankelijk vijf keer in de week, inmiddels al een keer of acht. ''Maar voor mijn krachttraining ben ik in Emmeloord gebleven. Ik heb daar in de periode dat ik niet turnde fijn getraind en heb er inmiddels een personal trainer. Dat gaat goed. Zoals ik al zei: de focus is terug."

Van Gerner betwijfelt echter of ze haar twaalfde plaats op de Spelen in Londen kan verbeteren. Nooit eerder deed een Nederlandse turnster het beter. ''Het was uniek. ik weet niet of het kan, maar het gaat nu wel snel. Ik kijk nu al uit naar het najaar, lekker mijn programma uitbreiden.''