John van den Brom heeft maandagavond zijn handtekening onder een contract tot medio 2016 gezet bij AZ.

Dat melden de Alkmaarders op de clubsite. De nieuwe trainer van AZ bereikte eerder al een mondeling akkoord met de club.

"Ik ga aan het werk bij een heel mooie club", is Van den Brom enthousiast. "Het totaalplaatje klopt. AZ is een club die om de bovenste plaatsen strijdt."

Van den Brom is zich ervan bewust dat hij het niet alleen kan in Alkmaar, maar dat hij ook leunt op zijn assistenten. "Met Marco van Basten en Dennis Haar erbij hebben we een prima technische staf, met ervaring op veel gebieden."

Zaterdag was Van den Brom vanaf de tribune getuige van de 3-2 zege van AZ bij ADO Den Haag. "De ploeg heeft een goede indruk op me gemaakt . Daar kunnen we de komende weken op voortborduren. Ik heb zin om weer met een spelersgroep op het veld te staan."

Van den Brom leidt dinsdag zijn eerste training in Alkmaar en debuteert komend weekeinde als zijn ploeg het in eigen huis opneemt tegen FC Twente. Hij stond eerder aan het roer bij ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht.

Pastoor

AZ zocht een nieuwe trainer nadat Marco van Basten om gezondheidsredenen een stapje terugdeed. Hij zal als assistent-coach van Van den Brom fungeren.

De huidige nummer zes van de eredivisie wilde in eerste instantie Alex Pastoor aanstellen als eindverantwoordelijke trainer, maar de toenmalige rechterhand van Van Basten zag niets in het contractvoorstel.

AZ twijfelde bovendien aan zijn integriteit. Beide partijen hebben nog geen overeenstemming bereikt over een ontslagregeling.

Chronologie: De ontwikkelingen bij AZ