Max Verstappen zal vrijdag in actie komen tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan.

De Nederlander, die dinsdag zijn 17e verjaardag viert, doet dat in dienst van Toro Rosso, het team waarvoor hij komend seizoen ook debuteert in een race.

Verstappen heeft onlangs een superlicentie van de internationale automobielfederatie FIA gekregen die hem in staat stelt vrijdag al een vrije training af te werken.

"Ik kijk er erg naar uit", aldus Verstappen in een statement van Toro Rosso. "Het is een heel goede voorbereiding voor volgend jaar, zelfs al had ik me dit enkele maanden geleden niet kunnen voorstellen."

"Uiteraard is dit een droom die uitkomt. Records hoef ik niet te verbeteren, ik wil gewoon ervaring opdoen."

Verstappen ziet de sessie op Suzuka als heel waardevol met het oog op volgend seizoen. "Het is goed dat ik nu al kan wennen aan de auto en de mensen leer kennen. Mijn eerste indruk is dat het niet zo'n eenvoudige baan is, ik heb anderhalf uur om er op te rijden."

Jos Verstappen

Volgens vader Jos Verstappen mag niemand verwachten dat zijn zoon "de wereld op zijn kop gaat zetten."

"Rondetijden zijn helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker dat Max zijn rondjes rijdt. In Japan rijdt Max in een voor hem nieuwe auto, die heel anders is dan de 2012-versie."

"Bovendien begint hij op Suzuka, wat geen gemakkelijke baan is. Heel de autosportwereld kijkt naar de verrichtingen van Max, maar hij moet het rustig aan doen en niet op de limiet rijden."

Medische keuring

Recent heeft Verstappen ook een medische keuring doorstaan. "In Helsinki is onderzocht hoe gezond ik ben. Gelukkig is dat allemaal in orde", vertelt hij op zijn website.

"Ik ben medisch helemaal doorgelicht met scans en testen. Echt alles is gecheckt. Het medisch team was tevreden met mijn gezondheid en fitheid."

Het is nog onduidelijk of Jean-Eric Vergne of Danill Kvyat bij Toro Rosso plaats moet maken voor Verstappen tijdens de eerste vrije training.

Top 10: De jongste Formule 1-coureurs aller tijden