Voor het derde jaar op rij heeft PSV zondag een nederlaag geleden bij sc Heerenveen. Ditmaal wonnen de Friezen met 1-0.

Daley Sinkgraven tekende twaalf minuten voor tijd voor de enige treffer van de wedstrijd, waarin ook een hoofdrol was weggelegd voor arbiter Kevin Blom. 

Hij stuurde voor rust Stefano Marzo en in de tweede helft Joshua Brenet met rood van het veld, waarna de 1-0 viel.

PSV zag door de nederlaag de voorsprong in punten op Ajax en PEC Zwolle verdwijnen. Alle drie de clubs hebben nu vijftien punten uit zeven wedstrijden, al mag PSV zich op basis van een beter doelsaldo nog wel koploper noemen.

Doorgebroken

Met elf tegen elf was het Heerenveen dat aanvankelijk veel sterker was. De Friezen troefden de bezoekers op vrijwel alle fronten af, maar waren in de eindfase lange tijd te slordig om tot echt grote kansen te komen.

Alleen Sinkgraven en Mark Uth kwamen in het eerste halfuur tot aardige schietpogingen, maar zij konden PSV-doelman Jeroen Zoet niet verrassen. De druk van Heerenveen zorgde echter ook voor ruimte achter de Friese verdediging en daar wist PSV na 33 minuten van te profiteren.

Het was Florian Jozefzoon die na een lange pass van achteruit doorbrak en werd neergelegd door Stefano Marzo. Arbiter Blom trok daarop rood voor de verdediger die in het verleden onder contract stond bij PSV.

De overtalsituatie voor PSV veranderde het beeld van de wedstrijd. Heerenveen heerste niet langer op het middenveld, maar wist met invaller Doke Schmidt als extra verdediger voor Morten Thorsby wel zonder verdere schade de rust te halen.

Zwaar bestraft

Ook na rust wist Heerenveen met een man minder redelijk makkelijk stand te houden. De thuisploeg zakte in, terwijl PSV zonder de geblesseerde aanvallers Luuk de Jong en Memphis Depay moeite had het overwicht in kansen uit te drukken. Een kopbal van Georginio Wijnaldum en een schot van Adam Maher konden Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt niet verontrusten.

Meer kansen kwamen er ook niet voor PSV, mede omdat de ploeg van trainer Phillip Cocu ook verder moest met tien man. Blom trok ditmaal rood voor Brenet, die daarmee zwaar bestraft werd voor een overtreding op Uth.

Met tien tegen tien en gesteund door het thuispubliek rook Heerenveen meteen weer kansen. De wedstrijd werd opener en dat leidde ook tot een treffer.

Juist op het moment PSV weer even aan leek te dringen sloeg Heerenveen toe uit de tegenstoot. Via Luciano Slagveer kwam de bal na 78 minuten bij Sinkgraven die overtuigend de 1-0 binnenschoot.

PSV gooide er vervolgens nog wel een slotoffensief uit. Maar Jeffrey Bruma schoot over en Nordfeldt redde stijlvol op een schot van Narsingh, waardoor de tweede nederlaag van PSV deze competitie een feit was.

Bekijk alle uitslagen en de stand in de eredivisie

Wijnaldum: 'We hebben er te makkelijk over gedacht' | Sinkgraven: 'Ik kon wel door de grond zakken' | Boze Cocu mist absolute wil bij apathisch PSV | Blom blijft volledig achter 'duidelijke' rode kaarten staan