De Europese golfers hebben de titel in de Ryder Cup geprolongeerd. De ploeg van captain Paul McGinley stelde de zege in de prestigieuze strijd tegen de VS zondag veilig in de singles.

Europa leidde na twee dagen al met 10-6 en wist dus dat het in de twaalf één-tegen-één-partijen nog maar vier punten hoefde te pakken

Uiteindelijk sleepte Jamie Donaldson uit Wales op de befaamde baan van Gleneagles in Schotland het beslissende veertiende punt binnen door Keegan Bradley te verslaan.

Het betekende de derde zege op rij voor Europa in de tweejaarlijkse strijd met de Amerikanen. Twee jaar geleden wonnen de Europeanen in Medinah met 14,5-13,5 door een onwaarschijnlijke comeback op de laatste dag. In 2010 werd het ook 14,5-13,5 in het nadeel van de VS.

Goede start

De overwinning van de mannen van McGinley kwam nooit echt in gevaar op de laatste dag. De Noord-Ieren Graeme McDowell en Rory McIlroy gaven Europa een goede start door Jordan Spieth en Rickie Fowler te verslaan.

De Zweed Henrik Stenson moest nog wel zijn meerdere erkennen in Patrick Reed en routinier Phil Mickelson was namens de VS te sterk voor de Schot Stephen Gallacher.

Maar een gelijkspel tussen Justin Rose en Hunter Mahan, een zege van Martin Kaymer tegen Bubba Watson en de overwinning van Donaldson zorgden ervoor dat Europa 14,5 punten op het bord had staan en wederom de eindzege kon vieren. De eindstand werd uiteindelijk 16,5-11,5.

In de totaalstand van het evenement dat in 1927 voor het eerst werd gespeeld gaat Amerika nog wel steeds ruim aan de leiding: 25-13.

Westwood

Lee Westwood leed tegen Jimmy Walker een kansloze nederlaag, een persoonlijke domper. De Engelsman had zaterdag in de foursomes met Donaldson zijn totaal aantal punten in de Ryder Cup op 23 gebracht.

Daarmee passeerde hij Seve Ballesteros. Als captain liet de legendarische Spanjaard Westwood zelf in 1997 debuteren op het hoogst haalbare niveau.

Op de Europese topscorerslijst heeft de routinier Nick Faldo (25), Bernhard Langer (24), Billy Casper en Colin Montgomerie (beiden 23,5) nu nog voor zich.

Mickelson bekritiseert Amerikaanse Ryder Cup-captain