Tom Dumoulin was zondag bij de WK wielrennen in Ponferrada eerlijk over de rol van de Nederlanders.

"Ik baalde dat ik net niet mee kon met dat groepje", vertelde Mollema na de koers, die gewonnen werd door de Pool Michal Kwiatkowski.

"Anders had ik misschien mee kunnen sprinten om de overwinning, of in ieder geval om de tweede plaats. Dat is gewoon klote."

De Nederlandse kopman was de eerste renner die net niet meer aan kon haken toen de grote namen op de slotklim een versnelling inzetten.

Mollema kwam uiteindelijk op zeven seconden van Kwiatkowski over de streep. Tom Dumoulin eindigde in dezelfde tijd als 22e. Simon Gerrans en Alejandro Valverde pakten respectievelijk zilver en brons.

"Ik had die mannen denk ik ook niet geklopt in de sprint, maar dan was ik zeker top zes of zeven geweest. Dat is een mooie klassering. Ik kom nu net tekort op de laatste klim en dat is gewoon zuur."

Ongelukkig

De klimmer was wel tevreden met zijn positie op de slotklim, al moest hij ook erkennen dat Nederland als ploeg matig voor de dag kwam in Spanje. "Ik heb de hele dag nergens energie verspild door het werk van anderen, maar het is jammer dat we met weinig mensen in de finale zaten."

"We waren misschien een beetje ongelukkig dat sommige renners een slechte dag hadden. Stef Clement rijdt lek op het moment dat de koers ontploft. Wilco Kelderman is eraf omdat hij mij een wiel geeft na een lekke band, Wout Poels wacht daar op mij en wordt eraf gereden omdat hij achterin zit."

Om die reden kan Mollema zijn teamgenoten niets verwijten, al waren sterke renners als Pieter Weening en Tom-Jelte Slagter er op dat moment al niet meer bij. "Zij hadden een mindere dag en daar kunnen we verder ook niks aan doen. Ik heb wel een ploeg gezien die er echt voor ging. Iedereen heeft alles gegeven en dan is dit het."

De 27-jarige Mollema wilde zichzelf ook niets verwijten. "Ik had niks anders kunnen doen, was in topvorm aangezien ik de laatste klim als zevende of achtste opreed. Het is gewoon jammer dat ik niet met de eersten mee zat, maar ik heb nergens iets laten liggen in de finale."

Kwiatkowski verrast met wereldtitel | Weening: 'Opgeven op WK niet het einde van de wereld' | Dumoulin kritisch: 'We reden een heel slechte koers'