Michal Kwiatkowski heeft zondag verrassend de titel veroverd op de WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada.

De 24-jarige Pool ontsnapte in de laatste ronde uit een uitgedund peloton en soleerde naar de triomf.

De Australiër Simon Gerrans legde op slechts één seconde beslag op de de zilveren medaille, voor de Spanjaard Alejandro Valverde. Het is al de zesde keer dat Valverde op het podium eindigt op een WK, zonder ook maar één keer te winnen.

De Deen Matti Breschel passeerde als vierde de streep, voor de Belg Greg Van Avermaet en de Fransman Tony Gallopin. Op de achttiende plaats was Bauke Mollema de beste Nederlander. Tom Dumoulin werd 22e. 

Wat opviel was dat de hele dag geen enkele Nederlander deel uitmaakte van een kopgroepje.

De beste Nederlanders eindigden op zeven seconden van Kwiatkowski, die uiteraard de belangrijkste overwinning van zijn nog prille loopbaan boekte. Eerder dit jaar won de Pool de Ronde van Algarve, de eendagskoers Strade Bianche en eindigde hij als tweede in de Ronde van Baskenland.

Regen

De 254,8 kilometer lange koers werd gereden onder sterk wisselende weersomstandigheden. De renners moesten regen trotseren in Ponferrada, maar in de slotfase was het droog.

Zoals op bijna elk WK werd het vuurwerk afgestoken in de laatste ronde. De Kroaat Matija Kvasina, de Colombiaan Carlos Quintero, de Litouwer Zydrunas Savickas en Oleksandr Polivoda uit Oekraïne zaten in de vroege kopgroep, die al in de eerste ronde van veertien rondes werd gevormd.

Het peloton liet de vluchters begaan, waardoor het verschil snel opliep naar vijftien minuten. Die marge bleef kilometers lang intact.

Chaotisch

Met zestig kilometer voor de boeg was de voorspelbare samensmelting een feit, vooral na het werk van de Polen. Wat volgde was een chaotische fase met veel demarrages van ook al grote namen.

Uiteindelijk belandde een groepje met onder anderen Tony Martin, Giovanni Visconti, Edvald Boasson Hagen en Sep Vanmarcke aan de leiding.

Martin en consorten kregen evenmin de ruimte, waardoor er met nog anderhalve ronde te gaan sprake was van een hergroepering. Op dat moment was het peloton al flink uitgedund; onder anderen voormalig Tourwinnaar Chris Froome staakte betrekkelijk vroeg de strijd.

Beslissing

Bij het ingaan van de laatste ronde was er een kopgroep van vier renners ontstaan: de Deen Michael Valgren, de Italiaan Alessandro De Marchi, de Fransman Cyril Gautier en Vasil Kirjienka uit Wit-Rusland.

Deze coureurs hadden geen schijn van kans toen de favorieten eenmaal hun duivels ontbonden. Kwiatkowski opende het bal. Op de laatste klim zetten ook Joaquim Rodriguez, Valverde en Gerrans aan, maar het was de Pool die als eerste de afdaling naar de finish in ging.

Achter Kwiatkowski ontstond een groep van zes renners in de achtervolging, zonder Nederlanders. De renner van Omega Pharma-QuickStep hield enkele fietslengtes over voor de eerste Poolse wereldtitel.

Dumoulin kritisch: 'We reden een heel slechte koers' | Mollema baalt: 'Kon net niet mee op slotklim'