Over een maand start Sven Kramer voor het eerst als profschaatser zonder coach Gerard Kemkers aan zijn zijde aan een NK afstanden. De 28-jarige Fries weet daardoor niet precies wat hij kan verwachten.

"Ik heb echt geen idee hoe ik er nu voor sta", zegt Kramer in een uitgebreid interview met NU.nl.

De drievoudig olympisch kampioen koos er na de vorige winter voor om afscheid te nemen van Kemkers, die negen jaar lang zijn coach was bij het inmiddels gestopte TVM, en om aan te sluiten bij de BrandLoyalty-ploeg van Jac Orie.

"Normaal gesproken zijn dit mijn laatste vier jaar. Als ik die nog een andere dimensie wilde geven, dan moest dat nu, niet over twee jaar", verklaart Kramer zijn keuze.

De zesvoudig wereldkampioen allround vindt dat hij snel is opgenomen in zijn nieuwe team. "De eerste vier, vijf weken was het wat aftasten, maar al met al heb ik het als zeer plezierig ervaren. Ik denk dat ik meer een teamplayer ben dan dat mensen van mij denken."

Operatie

Kramer hoopt zich onder Orie ook op de 1500 meter bij de wereldtop te melden. Bovendien zal het allrounden weer een belangrijke rol gaan spelen nadat de stayer in het olympische seizoen het EK en het WK oversloeg.

"Omdat ik behoorlijk meer op de 1500 meter heb getraind, was deze zomer in ieder geval beduidend anders. Aan de ene kant voel ik me heel sterk en gaat het goed, maar ik heb natuurlijk niet een heel makkelijke start gehad van de voorbereiding."

Daarmee doelt Kramer op de operatie aan zijn luchtwegen die hij begin maart onderging en de paar terugslagen die hij daarna kreeg. "Eigenlijk wil je na een olympisch seizoen even rust, zowel mentaal als fysiek. Nu was het knokken om weer een beetje fit te worden. Ik ben nu goed hersteld van de operatie, maar het had niet zo lang moeten duren."

Twijfel

Op 31 oktober, wanneer de vijf kilometer op het programma staat bij de NK afstanden in Heerenveen, weet Kramer pas echt hoe hij ervoor staat.

"Ik voel me misschien wel sterker, maar ik weet maar al te goed dat dat niet hoeft te betekenen dat je het langer vol gaat houden op het ijs. Daar worstel ik soms wel een beetje mee, ik moet straks wel gewoon 12,5 ronden hard schaatsen. Laat ik het zo zeggen: het zal me frustreren indien het niet lukt, maar daar ga ik niet vanuit."

Want de dertienvoudig gouden medaillewinnaar bij de NK afstanden weet dat de druk op hem - nieuwe ploeg of niet - onveranderd groot zal blijven.

"Ik heb niet het gevoel dat ik er nu gemakkelijker vanaf kom. Zeker in de winter niet, er is niemand die mijn schaatsen voor me aantrekt. Was dat maar zo. Ik ben degene die de prestatie moet leveren en erop afgerekend zal worden."

Lees het complete interview met Sven Kramer op NUsport