De Nederlandse volleybalsters hebben zondag op het WK in Italië hun derde zege geboekt. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen was in de laatste wedstrijd van de eerste groepsfase te sterk voor Mexico.

Oranje kende een moeizame start, maar was desondanks in drie sets te sterk voor het puntloze Mexico: 32-30, 25-17 en 25-17.

Nederland, dat in de groep alleen van grootmachten Verenigde Staten en Rusland verloor, was al zeker van de tweede ronde. De ploeg eindigt als derde in groep C.

Vermeulen liet met Laura Dijkema, Manon Flier, Carlijn Jans, Quinta Steenbergen, Lonneke Sloetjes en libero Kirsten Knip flink wat reserves aan het duel beginnen. Van de vaste basisploeg stond alleen Anne Buijs binnen de lijnen.

De volleybalsters krijgen nu na vijf duels in zes dagen ruim 48 uur rust. Oranje kan voorlopig in Verona blijven, waar woensdag de eerste wedstrijd uit de tweede groepsfase op het programma staat tegen Servië, de nummer twee uit groep B.

Nederland treft ook nog Brazilië, Turkije en Bulgarije. Om zich te plaatsen voor de derde groepsfase zal de equipe bij de beste drie van de poule van acht landen moeten zien te geraken.

Stroef

De start tegen Mexico was stroef, want de Midden-Amerikaanse dames kwamen in de eerste set met 16-11 voor. Oranje werkte in het slot zelfs vier setpunten weg, waarna Flier op 31-30 met een ace wel toesloeg.

In het vervolg had de equipe nog weinig moeite met Mexico. Vermeulen kon zodoende in de tweede set ook Buijs wat rust gunnen. Zij maakte plaats voor Celeste Plak.

Volgens Vermeulen wordt het zwaar om de volgende groep door te komen. "Brazilië is de olympisch kampioen en de nummer één van de wereld. Ook Servië en Turkije zijn echt toplanden. Wij willen graag laten zien wat we kunnen en gaan iedere wedstrijd in om te winnen.''

Hoe ziet het programma van het WK volleybal eruit?