Marianne Vos gaat in december beginnen aan het veldritseizoen in de hoop om begin volgend jaar voor de zevende keer op rij wereldkampioene te worden.

De Brabantse raakte zaterdag haar wereldtitel op de weg kwijt. Vos werd slechts tiende in Ponferrada en greep zo voor het eerst in negen WK's naast goud of zilver.

"Ik ga eerst eens vakantie nemen en dan begin ik in november weer met het opbouwen van de conditie. Veldrijden doe ik in december weer een keertje", laat Vos in Spanje weten aan NU.nl.

Volgende week staat met de Superprestige in Gieten de eerste serieuze veldrit van het seizoen op het programma. Half oktober begint de wereldbeker in Valkenburg. Het WK is pas eind januari in het Tsjechische Tabor.

Geen baan

De 27-jarige Vos zal zich tot en met de mondiale titelstrijd concentreren op de cross om zich daarna weer te richten op het wegseizoen. Tussendoor zullen er een paar mountainbikewedstrijden op het programma staan.

Het baanwielrennen, waar ze in 2011 voor het laatst wereldkampioene werd op scratch, laat ze richting de Spelen van Rio de Janiero in 2016 net als in Londen twee jaar geleden links liggen. "Dat is veel te specialistisch."

Vos hoopt in Brazilië naast het verdedigen van haar olympische titel op de weg ook bij het mountainbiken in actie te komen. De afgelopen twee jaar was ze al een paar keer succesvol in die discipline.