Door de regen en het tempo dat met name de Polen en Italianen hebben opgelegd mondt de wegwedstrijd van de WK wielrennen uit in een slijtageslag.

Met nog anderhalve ronde te gaan is er geen sprake meer van een kopgroep. Een uitgedund peloton gaat strijden om de regenboogtrui. Bauke Mollema en Tom Dumoulin zijn de Nederlandse troeven.

De vroege kopgroep, bestaande uit Kroaat Matija Kvasina, de Colombiaan Carlos Quintero, de Litouwer Zydrunas Savickas en Oleksandr Polivoda uit Oekraïne, bepaalde urenlang het beeld van de koers. Op ruim 60 kilometer van de finish werden de avonturiers ingerekend.

Verschillende renners hebben al opgegeven, onder wie Wilco Kelderman (na het afstaan van zijn wiel aan Bauke Mollema), Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle, Pieter Weening en voormalig Tourwinnaar Chris Froome.

De weersomstandigheden in Ponferrada zijn heel wisselend. De renners startten in de regen, konden zich daarna laven aan de zon, maar sinds een uur of 14 worden de renners weer geteisterd door regen.

Zwaarder

De renners koersen over een heuvelachtig parcours van ruim 254,8 kilometer. Er zitten twee cols in het rondje dat veertien keer wordt gereden.

De Portugees Rui Costa verdedigt zijn titel. De laatste Nederlandse medaille in de wegwedstrijd dateert van 1997. Destijds pakte Léon van Bon brons in het eveneens Spaanse San Sebastian.

Kelderman denkt slijtageslag op WK wielrennen aan te kunnen | Alles wat u moet weten over de WK wielrennen: 'Spanje favoriet'