Wilco Kelderman moest vorig jaar passen in de finale van het regenachtige WK in Florence. De klimmer van Belkin denkt met een goed seizoen in de benen dit jaar in Ponferrada wel met de besten mee te kunnen.

"Toen was het een slijtageslag met slecht weer. Ik reed een paar rondes voor het einde weg en toen kreeg ik een hongerklop. Het kaarsje was meteen uit", vertelt de 23-jarige Kelderman aan NU.nl. Ook in Spanje is er regen voorspeld.

"Ik ging destijds te vroeg, nu ben ik gelukkig weer een stapje beter en heb ik wat meer inhoud. Het scheelt wel dat ik al een WK heb gereden, al moet ik nog steeds leren om klassiekers te rijden."

Kelderman heeft behalve de Ronde van Lombardije en de Waalse Pijl in 2012 nooit aan een echte klassieker meegedaan.  "Ik weet eigenlijk niet echt hoe ik zo'n koers moet ingaan. Ze kunnen nog niet op mij bouwen in klassiekers. Ik ga volgend jaar wel de klassiekers rijden en dan krijg ik daar meer ervaring in."

Gokken

Ondanks het gebrek aan klassieke kilometers maakt Kelderman zich geen zorgen over zijn vorm in de ruim 250 kilometer lange koers. "Ik denk wel dat ik goed ben. De korte en explosieve aankomsten, zoals dit rondje, gingen in de Vuelta ook wel goed. Al was het daar echt zwaar en was ik echt naar de klote aan het einde. Inmiddels ben ik wel hersteld."

De geboren Amersfoorter, dit jaar zevende in de Giro en veertiende in de Vuelta, heeft een duidelijke rol voor zichzelf in gedachte. "Bauke Mollema is één van de beteren en die wacht tot het einde. Ik zal voor de finale uit mijn hok moeten komen, opletten in de laatste rondes en eventueel meespringen. Dat kan ik ook als ik goed ben."

Voor Mollema ziet Kelderman een goede klassering in het verschiet. "Top tien zou goed zijn, al hopen we natuurlijk op meer. Maar het koersverloop is zo afwachten, het parcours is interessant voor iedereen. Het gaat een beetje gokken worden voor veel landen. We moeten in ieder geval zorgen dat we met veel mannen de finale ingaan."

Weening: 'We hebben een vrijbuitersteam' I Alles wat u moet weten over het WK wielrennen: 'Spanje favoriet'