Bondscoach Johan Lammerts denkt dat het kwijtraken van de wereldtitel door Marianne Vos te wijten is aan een gebrek aan topvorm. De drievoudig kampioene werd zondag slechts tiende in de wegwedstrijd.

"Ze heeft niet de absolute topvorm, misschien is dat de reden. Ze voelde zich wel prima, maar als ze net even iets minder is, wint iemand anders", aldus de keuzeheer in het Spaanse Ponferrada tegen NU.nl.

Lammerts leek net als Vos zelf snel over de teleurstelling heen. "Ze heeft al zo vaak gewonnen en dan is dit gewoon jammer, maar helaas. Ze is echt van wereldklasse, maar dat betekent niet dat het allemaal appeltje eitje is."

De bondscoach denkt dat de hoeveelheid tegenslag te veel was voor zijn ploeg.  "We hebben een goede koers gereden, maar ook een beetje pech gehad met de valpartij", doelt Lammerts op een massale val in de beginfase.

"Vier rensters, onder wie Marianne, kwamen in de problemen. Uiteindelijk heeft dat toch grote invloed gehad."

Accepteren

Thalita de Jong hield zelfs een gebroken sleutelbeen aan de valpartij over en Roxane Knetemann moest ook afstappen.

De 27-jarige Vos moest al haar belangrijkste helpers Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten missen. "Dat heeft de grootste invloed gehad. Die hadden de wedstrijd hard kunnen maken en open kunnen breken."

Chantal Blaak en Ellen van Dijk namen de rol van het tweetal goed over, maar ontbraken in de echte finale. "Ze komen net wat tekort en dan moeten we accepteren dat dit het is. We misten net dat tikkeltje geluk om te winnen."

Geen afgang

Lammerts baalde ervan dat andere landen het tactische plan op Nederland hadden afgestemd. "Een heleboel volgen alleen maar. Wij zijn zo dominant dat iedereen naar Nederland wijst. Die status hebben we nu eenmaal, maar het zou goed zijn als andere landen meer initiatief tonen."

Voor de breedte van de wielersport is het misschien ook wel goed dat de hegemonie van Vos even doorbroken wordt. "Het zou goed zijn als andere landen beter worden en wat meer stootkracht krijgen. Zo kunnen ze er echt een wedstrijd van maken en zelf aanvallen."

Terugkijkend op de vrouwenwedstrijden kan Lammerts onmogelijk tevreden zijn. De tijdrit viel ook tegen met de zevende plek van regerend kampioene Van Dijk. "Het resultaat is teleurstellend, maar het is geen afgang. We hebben gedaan wat we konden."

Vos stelt teleur met tiende plek op WK wielrennen I Vos kan leven met verlies titel: 'Reeks moest ooit eindigen'