Marianne Vos heeft zaterdag naast de wereldtitel op de weg gegrepen in het Spaanse Ponferrada. De Française Pauline Ferrand-Prévot ging er verrassend met het goud vandoor.

Vos moest genoegen nemen met slechts de tiende plaats. De drievoudig wereldkampioene ging te vroeg de eindsprint aan en werd in de laatste vijftig meter nog door de nodige rensters voorbij gereden.

Ferrand-Prévot klopte op de meet nipt de Duitse Lisa Brennauer (zilver) en de Zweedse Emma Johansson (brons). Het was voor de ploeggenote van Vos bij Rabo Liv haar eerste wereldtitel.

Vos leek aanvankelijk op weg naar haar derde zege op rij. Samen met Johansson, de Britse Lizzy Armitstead en de Italiaanse Elisa Longo Borghini kwam ze in de slotfase op kop waarbij de Brabantse in de sprint de beste kansen werden toegedicht. 

Een kilometer voor de finish werd het viertal ingelopen waarna Vos de sprint samen met de Italiaanse Rossello Ratto vroeg inzette. Uiteindelijk sprintte Ferrand-Prevot uit het wiel van Vos naar de wereldtitel.

Unicum

De Nederlandse ploeg kreeg al vroeg in de koers een tegenvaller te verwerken door een zware val van Thalita de Jong, die naar het ziekenhuis werd afgevoerd en naar later bleek haar sleutelbeen heeft gebroken.

Die pech kwam bovenop het eerder wegvallen van Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten als belangrijkste helpers van Vos. Het tweetal kwam zondag hard ten val in de ploegentijdrit op de WK.

Chantal Blaak en Ellen van Dijk waren daardoor naast Vos de belangrijkste pionnen in de slotfase, maar het duo kon niet mee in de finale. Ze werden respectievelijk zeventiende en 29e.

Voor Vos is het een unicum dat ze niet bij de eerste twee eindigt op de WK. De Brabantse pakte sinds de winst bij haar debuut in 2006 telkens goud of zilver.

Vos kan leven met verlies titel: 'Reeks moest ooit eindigen' I Bondscoach Lammerts: 'Vos mist absolute topvorm'