Thalita de Jong heeft zaterdag bij de wegwedstrijd van de WK wielrennen in Ponferrada haar sleutelbeen gebroken.

De Nederlandse was een van de vele slachtoffers bij een massale valpartij in de tweede ronde waarbij tientallen rensters tegen de grond gingen.

De Jong werd deze week op het laatste moment toegevoegd aan de selectie omdat Annemiek van Vleuten wegviel na een val in de ploegentijdrit.

Haar ploeg Rabobank Liv meldde via Twitter dat het om een 'nette' breuk gaat. ''Pijnstillers doen hun werk, ik hoop op een snel herstel", aldus de Brabantse.

Roxane Knetemann besloot de strijd na de valpartij ook te staken. Diverse rensters van andere landen moesten net als De Jong naar het ziekenhuis worden gebracht.

Moordende afdaling

De val zag er zeer spectaculair uit omdat die ontstond bij hoge snelheid in een afdaling. Verschillende rensters vlogen over elkaar heen op het Spaanse asfalt.

De Belgische bondsarts Jos Vandevenne, die drie vrouwen van de ploeg zag uitvallen, vindt de afdaling veel te gevaarlijk. "Het is een moordende afdaling. De meisjes hebben ontzettend veel pijn, dit is heel emotioneel", liet de dokter aan Sporza weten.

De mannen rijden zondag veertien ronden over hetzelfde parcours. Een aantal renners heeft al geklaagd over de veiligheid van het parcours. Bovendien wordt er zondag regen verwacht in Ponferrada, wat de wegen nog een stuk gladder maakt.

Vos stelt teleur met tiende plek op WK wielrennen I Vos kan leven met verlies titel: 'Reeks moest ooit eindigen'