Het Europese golfteam is zaterdag toch verder weggelopen van de Verenigde Staten in de strijd om de Ryder Cup. 

Nadat de Amerikanen in de ochtendsessie de achterstand hadden verkleind tot 6,5 - 5,5, liepen de Europese golfers zaterdagmiddag in Gleneagles toch weer weg: 10-6.

De tweestrijd wordt zondag beslist in twaalf zogenoemde singles. De opmars van de Amerikanen in de fourballs werd 's middags teniet gedaan in de foursomes waarin twee spelers een team vormen en om en om slaan.

Lee Westwood en Jamie Donaldson versloegen Zach Johnson en Matt Kuchar. Graeme McDowell en debutant Victor Dubuisson wonnen van Jimmy Walker en Rickie Fowler, terwijl Rory McIlroy en Sergio Garcia met vijf birdies te sterk waren voor Jim Furyk and Hunter Mahan.

Justin Rose en Martin Kaymer deelden het punt met Jordan Spieth en Patrick Reed.

Fourballs

Bij het fourballs, waarbij twee spelers met ieder hun eigen bal een team zijn en de laagste score per hole telt, waren eerder op de dag Furyk en Mahan te sterk voor Donaldson en Westwood.

Reed en Spieth versloegen Thomas Björn en Martin Kaymer. Het duel tussen McIlroy/Ian Poulter en Jimmy Walker/Fowler eindigde gelijk.

Het enige Europese punt brachten Justin Rose en Henrik Stenson op hun naam. Dat deed het Brits-Zweedse duo, vrijdag ook al goed voor twee overwinningen, met een recordscore van 12 onder par op 16 holes tegen Bubba Watson en Matt Kuchar.

De Amerikanen begonnen twee jaar geleden met een 10-6-voorsprong aan de slotdag, maar Europa pakte alsnog de Ryder Cup.