Pieter Weening denkt dat Nederland zondag in de wegwedstrijd op de WK wielrennen alleen met een aanvallende tactiek succes kan hebben in het Spaanse Ponferrada.

"We hebben een redelijk vrijbuitersteam, hoeven niet voor twee man te rijden. Dat betekent dat we moeten durven aanvallen", verzekert Weening aan NU.nl.

Nederland heeft geen echte favoriet aan de start, maar liefst acht van de negen renners in de ploeg hebben dit jaar een koers gewonnen.

"Het blijft natuurlijk erg moeilijk om een wereldkampioen af te leveren. We moeten in ieder geval niet met iemand als Valverde naar de streep rijden, dan zijn we geklopt."

Verrassingsaanval

Weening is met zijn 33 jaar de meest ervaren man in de ploeg en lijkt ideaal als wegkapitein, maar misschien plaatst de Fries wel een vroege aanval. "Ik koers altijd op gevoel, kan nu niet zeggen waar ik aan ga vallen."

"Als er een moment is, kan ik een bom gooien. Maar dat moment moet er wel komen. De koers hoeft niet op de laatste klim beslist te worden, misschien komt er wel een verrassingsaanval. Drie seconden voorsprong is genoeg."

Die aanval kan dus best eens uit Nederlandse hoek komen. "We moeten alert zijn in de finale. We hebben in 254 kilometer koers heel lang de tijd om erachter te komen wie goed is en wie niet."

"Als iedereen dat eerlijk zegt, kunnen we een mooi resultaat in de wacht slepen. Als we reëel zijn, zou het heel goed zijn als we twee man in de top tien hebben waarvan eentje in de top vijf."‏

Slagter: 'Op een goede dag kan ik meedoen in finale' I Poels: 'In topvorm kunnen we alle negen top tien rijden' I Alles wat u moet weten over de WK wielrennen