Brian Cookson is inmiddels een jaar bezig als voorzitter van internationale wielerunie UCI. De Brit kondigde vorig jaar veel hervormingen aan, maar merkt dat er nog veel moet veranderen.

"Het zijn twaalf lange maanden geweest waarin we veel progressie hebben gemaakt, maar het werk gaat door", aldus Cookson vrijdag bij een persconferentie in het Spaanse Ponferrada.

De UCI meldde deze week dat er een vanaf volgend jaar een onafhankelijk antidopingtribunaal komt dat moet voorkomen dat betrapte renners in ieder land anders worden behandeld.

Op die manier moet er gelijkheid komen bij dopinggevallen. Doordat niet alle ploegen zijn aangesloten bij de wielerbeweging MPCC oordelen diverse teams anders over het biologische paspoort van renners.

"Het is verwarrend dat er een organisatie is die het anders doet en het zou beter zijn als er één set regels is. Dat geldt ook voor oud-renners die in het verleden op doping betrapt zijn. De onafhankelijke commissie van de UCI moet bepalen of ze geschikt zijn voor het wielrennen."

Atletencommissie

Daarnaast is de UCI in gesprek met de organisatoren om de kalender te hervormen. Dat proces duurt echter al erg lang. "Dat is werk in uitvoering. We zijn het regelmatig oneens in die discussie, maar de consensus is dat we vooruit moeten. Iedereen wil de beste renners in de beste wedstrijden."

De renners zelf klagen nog steeds veel over gebrek aan inspraak. Daar gaat volgens Cookson verandering inkomen. "De komende weken komen we met aankondigingen over een atletencommissie. Het staat de renners natuurlijk vrij om zich op eigen initiatief te organiseren. Het is goed als renners representatieve organen hebben."

De 63-jarige Cookson werd vorig jaar bij de WK in het Italiaanse Florence voorzitter van de UCI na een hevige verkiezingsstrijd met de Ier Pat McQuaid, wiens positie vanwege het dopingverleden in het wielrennen flink ter discussie stond.