De Nederlandse tafeltennissters zijn vrijdag gestrand in de kwartfinale van het EK voor teams. 

Oranje moest met 3-0 buigen voor Duitsland, dat in de groepsfase alle wedstrijden had gewonnen. De Nederlandse ploeg had twee winstpartijen geboekt en één keer verloren, van Hongarije.

Met een plek in de kwartfinale voldeden de tafeltennissters in ieder geval aan de doelstelling in Lissabon. Oranje blijft zodoende verzekerd van een plek tussen de toplanden.

Li Jie verloor in vijf games van Xiaona Shan (3-11 11-8 3-11 11-5 7-11), Britt Eerland was kansloos tegen Han Ying (8-11 1-11 3-11) en Yana Timina moest buigen voor Irene Ivancan (3-11 7-11 7-11).

Hoewel de tafeltennissters zijn uitgeschakeld voor de medailles, spelen ze nog wel verder om de plaatsen vijf tot en met acht.

Nederland werd tussen 2008 en 2011 vier keer op rij Europees kampioen, maar zo oppermachtig als toen is Oranje niet meer. Tijdens het EK van vorig jaar in Oostenrijk verloren de tafeltennissters zelfs alle groepswedstrijden, waardoor ze eigenlijk zouden degraderen uit de hoogste divisie.

Langer verblijf

Omdat de Europese tafeltennisbond ETTU echter het aantal teams in de hoogste klasse uitbreidde, werd de Nederlandse ploeg gered. Met een plek bij de laatste acht in Lissabon stelde Oranje deze week een langer verblijf in de topklasse veilig.

De Nederlandse mannen kwamen vrijdag weer een stap dichter bij promotie naar de tweede divisie, door winst op Schotland (3-0). De ploeg van bondscoach Li Jiao strijdt zaterdag met Wales om een ticket naar de tweede divisie.