De emir van Qatar is ervan overtuigd dat zijn land in 2022 het WK zal organiseren, ondanks de geruchten over omkoping en het feit dat het nog steeds onduidelijk is wanneer het toernooi plaatsvindt, in de winter of in de zomer.

"De mensen moeten begrijpen dat Qatar het beste bid had en dat we een van de beste WK's in de historie zullen organiseren", vertelt emir Tamim bin Hamad Al Thani aan CNN.

"Er zijn mensen die niet willen accepteren dat een klein, Arabisch land in staat is de gastheer te zijn van zo'n belangrijk toernooi."

Waarschijnlijk wordt voor het eind van dit jaar duidelijk of Qatar het WK verkreeg door FIFA-officials om te kopen, een gerucht dat al sinds de toekenning van het toernooi de ronde doet.

Michael Garcia rondde eerder deze maand namens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022 af.

Problemen

De organisatoren in Qatar krijgen ook veel kritiek omdat arbeiders onder zeer gevaarlijke omstandigheden de stadions moeten bouwen. Volgens internationale organisaties zijn er al honderden mensen overleden en kan dit aantal tot 2022 oplopen tot vierduizend.

"Ja, het klopt, we hadden problemen", erkent Tamim bin Hamad Al Thani. "En die lossen we op. We hebben de wet aangescherpt, het valt niet te accepteren."

Wanneer het WK plaatsvindt is de vraag, aangezien het in de zomer dagelijks meer dan veertig graden Celsius is in Qatar. FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemde een 'winters' eindtoernooi een reële optie.

"We hebben ons gekandideerd voor een WK in de zomer, maar het is uiteindelijk de FIFA die beslist", stelt de emir. "Wij vinden het allebei prima."

FIFA-onderzoeker pleit voor publicatie rapport WK 2022