De Nederlandse volleybalsters hebben donderdagavond het derde groepsduel op het WK met 3-0 verloren van de Verenigde Staten. 

Nederland verloor de eerste set nipt met 29-27, nadat het zelf een setpoint niet wist te verzilveren. De tweede set ging met 25-21 verloren, de derde set met 25-18.

Het is de eerste nederlaag voor de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen. In de eerste groepswedstrijden was Nederland met 3-0 te sterk voor Thailand en Kazachstan.

Nederland speelt zaterdag om 17.00 uur tegen Rusland.

Oranje kon tegen de Verenigde Staten alleen aanklampen, meer niet. Alleen in de eerste set was er uitzicht op een stunt.

De Amerikaanse coach Karch Kiraly kon tevreden toezien hoe zijn vrouwenploeg op de juiste momenten profiteerde van de grotere routine. Dat uitte zich in veel meer stabiliteit, zowel aanvallend als verdedigend en zeker ook serverend.

Plak

Vermeulen begon met zijn vertrouwde basisformatie, met daarin opnieuw een aanvallende hoofdrol voor Celeste Plak. De 18-jarige Noord-Hollandse was met 16 punten topscoorster, maar werd door de Amerikanen ook op haar tekortkomingen gewezen. 

De verwerking van de opslag, noodzakelijk als passer-loopster, laat nog te wensen over. Ze weet dat en heeft beloofd daar straks bij haar club in Italië aan te gaan werken.

Haar smashes maakten echter andermaal grote indruk. Met Anne Buijs zorgde Plak voor het grootste deel van de productie. Na de gemiste kans in de eerste set, verdween de overtuiging langzaam maar zeker uit het Nederlandse spel.

In het nabije verleden waren vechtlust en wissels - Manon Flier met spelverdeelster Laura Dijkema en Quinta Steenbergen bijvoorbeeld - nog weleens de oplossing, maar dat was tegen opponenten van veel minder kaliber.

Hoe ziet het programma van het WK volleybal eruit?