Ronald Koeman staat na zijn eerste vijf competitieduels als manager van Southampton tweede in de Premier League, maar de Nederlander verwacht niet dat zijn ploeg aan het eind van de rit ook nog in de absolute top zal staan.

"We weten dat er nu hogere verwachtingen zijn bij de fans en de pers dan voor onze eerste wedstrijd, maar eindigen in de top vier is onrealistisch", stelde Koeman donderdag op een persconferentie. "We hebben pas vijf duels gespeeld en moeten er nog 33."

De oud-coach van onder meer Ajax, PSV en Feyenoord zag 'The Saints' drie keer winnen, één keer gelijkspelen en één keer verliezen in de competitie. Bovendien schakelde Southampton dinsdag Arsenal uit in de League Cup.

"Op dit moment is de overtuiging in de ploeg heel groot en is iedereen blij, maar we weten dat dit snel kan veranderen in het voetbal", zei Koeman, die het zaterdag met zijn team thuis op moet nemen tegen Queens Park Rangers.

De oud-international zal dan Leroy Fer tegenkomen, waarmee hij bij Feyenoord kort werkte. "Hij is een heel goede speler, met veel potentie. Ik ben blij voor hem dat hij nog steeds in de Premier League speelt na de degradatie van Norwich City. Of hij goed bij ons had gepast? We hebben genoeg middenvelders."

Vrije dag

Koeman vertelde ook dat hij onder de indruk is van de werklust van zijn selectie. "Ze hebben veel ambitie getoond, want we hadden woensdag eigenlijk een vrije dag ingelast, maar aanvoerder José Fonte vroeg of we toch konden trainen."

"Ik had eigenlijk al allerlei dingen met mijn vrouw gepland, maar dit betekende heel veel voor me. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een team mij vroeg om níét een vrije dag te krijgen. Als ze winnen van QPR, dan krijgen ze volgende week die vrije dag weer terug."

Verdediger Maya Yoshida is nog een twijfelgeval voor het duel van zaterdag, terwijl Koeman goede hoop heeft dat Toby Alderweireld weer fit genoeg zal zijn om de wedstrijdselectie te halen.

Koeman met Southampton tegen Stoke City in League Cup | Nog meer blessurezorgen dreigen voor Van Gaal