Jorien ter Mors is al olympisch kampioen op de langebaan, maar de 24-jarige Twentse maakt pas sinds deze zomer voor het eerst deel uit van een langebaanploeg. Toch is de van origine shorttrackster niet van plan grote veranderingen door te voeren.

"De basis van mijn trainingen leg ik in het shorttrack. Dat heb ik de afgelopen jaren ook gedaan en ik wil niet radicaal het roer omgooien, omdat ik weet dat dit succesvol is geweest", zegt Ter Mors in gesprek met NU.nl.

"De enige verandering voor mij is dat ik nu ook een ploeg heb om op de langebaan mee te trainen", doelt de gouden medaillewinnares op de 1500 meter in Sotsji op Team Clafis van coach Jillert Anema. "Dat zorgt voor meer professionaliteit en ik hoop dat ik daarmee net een stapje meer kan zetten."

Vorig jaar stond Ter Mors vaak alleen op het ijs als ze op de 400 meter-baan ging trainen, omdat haar shorttrackploeggenoten zich met name op hun eigen discipline richtten.

"Nu heb ik een ploeg om me bij aan te sluiten en trainingsrondjes mee te draaien, ik kan mooi achter de marathonmannen aan tuffen. Dat is wel een heel groot voordeel, want duurrondjes in je eentje rijden op de langebaan is niet echt ideaal."

Perfectioneren

Toch heeft de veelvoudig Nederlands kampioene shorttrack in de voorbereiding van het nieuwe seizoen nog niet heel veel van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

"Ik zal wel een tikje meer gaan trainen op de langebaan, zeker in de winter, maar het zal niet de overhand hebben."

"Ik merk dat ik niet te veel moet doen op de langebaan, want dan wil ik het te veel perfectioneren en gaat het weer minder goed. Ik wil kijken als ik kleine dingen verander, of ik daar beter van word en of dit wat extra's kan bieden."

Shorttrackbondscoach Jeroen Otter is dan ook nog steeds de eindverantwoordelijke voor het trainingsschema van Ter Mors. "Samen met Jeroen bepaal ik de hoofdlijnen en we beoordelen samen wanneer een training of trainingskamp van Clafis daarin past. En als ik op de langebaan sta, is Jillert gewoon mijn coach."

Puzzel

Hoe haar wedstrijdkalender er in de winter uit zal zien, weet de Nederlands kampioene allround van 2013 nog niet precies. Ze verwacht dat de verhouding tussen langebaan en shorttrack ongeveer fiftyfifty zal zijn.

"Ik wil de grote toernooien op de langebaan rijden, maar blijf ook meedoen aan de EK's en WK's bij het shorttrack."

"De puzzel is alleen nog niet helemaal in elkaar gevallen, omdat de selectiecriteria voor de grote toernooien bij de langebaan nog niet volledig bekend zijn en daar hangt een groot deel van mijn planning vanaf. We hebben dus meerdere plannen klaar liggen."

Ter Mors zal zich normaal gesproken namelijk via de World Cups langebaan moeten gaan plaatsen voor de WK afstanden in februari en dat toernooi in Heerenveen is haar hoofddoel.

"Het WK allround is ook heel mooi, maar als olympisch kampioen op de 1500 zou ik wel heel graag die 1500 meter willen winnen op de WK afstanden."

Bergsma gaat zich komend seizoen ook richten op allrounden | Weer fulltime actieve Kleibeuker wil lijn vorig seizoen doortrekken | Ploeg Anema niet naar eerste twee World Cups in Azië