Ajax mag geen supporters meenemen naar de eerstvolgende uitwedstrijd die het speelt in de beker.

Deze straf heeft de aanklager betaald voetbal opgelegd naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale op 20 april. Ajax besloot een schikkingsvoorstel te accepteren.

De eindstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax moest in de beginfase worden stilgelegd omdat Ajax-fans vuurwerk op het veld in De Kuip gooiden. PEC Zwolle won de bekerfinale met liefst 5-1.

"De aanklager betaald voetbal vindt na onderzoek dat Ajax verantwoordelijk is voor het afsteken en gooien van vuurwerk door de eigen aanhang", luidt de verklaring van de aanklager.

Volgens de aanklager betaald voetbal is de "verwijtbaarheid echter begrensd". "Omdat de KNVB, Ajax en PEC Zwolle gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de wedstrijdorganisatie."

"Mede dankzij de actieve rol van Ajax zijn na afloop 32 mensen uit het vak van waaruit vuurwerk werd gegooid geïdentificeerd en hebben zij allen een landelijk stadionverbod gekregen."

Stadionverbod

In totaal kregen 74 mensen naar aanleiding van de gebeurtenissen in De Kuip een stadionverbod.

"Het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie had, zoals gebruikelijk, voorrang. De looptijd van het strafrechtelijk onderzoek heeft zodoende invloed gehad op het moment dat de aanklager betaald voetbal een uitspraak kon doen."

Ajax plaatste zich woensdag voor de zestiende finales van de beker door JOS met 9-0 te verslaan.

Donderdagavond vindt de loting plaats en wordt duidelijk of Ajax komende maand wellicht al een uitwedstrijd speelt in de beker.

Als de hoofdstedelingen de finale halen en dat bewerkstelligen in louter thuiswedstrijden, dan geldt de straf voor de eindstrijd.