Drievoudig NASCAR-kampioen Tony Stewart wordt niet aangeklaagd voor de dood van collega-coureur Kevin Ward Jr. Een jury in de staat New York bepaalde woensdag dat er geen rechtszaak komt.

Stewart reed op 10 augustus bij een zogenaamde 'sprintcar-race' de 20-jarige Ward Jr. aan. De inwoner van Port Leyden, New York overleed later op de avond in een ziekenhuis in Canandaigua aan zijn verwondingen.

Ward Jr. was bij de race op het matig verlichte en onverharde circuit op het Canandaigua Motorsports Park in de staat New York uit zijn auto gestapt na een botsing met Stewart.

Op beelden lijkt het alsof hij verhaal wil halen bij zijn landgenoot. Vervolgens werd Ward Jr. geraakt door de auto van de 43-jarige Stewart, die op volle snelheid lag.

Volgens aanklager Michael Tantillo is uit onderzoek gebleken dat Ward Jr. op de avond van het ongeluk onder invloed was van marihuana, "genoeg om zijn beoordelingsvermogen te beïnvloeden". Bovendien zou uit de bestudeerde beelden blijken dat Stewart geen afwijkend rijgedrag heeft vertoond.

De Amerikaan hield zelf niks over aan de botsing. Stewart zei in een verklaring het moeilijk te hebben gehad met de situatie. "Het is de meest emotionele ervaring uit mijn leven en het zal voor altijd bij me blijven. De familie en vrienden Kevin Ward Jr. zullen voor altijd in mijn gedachten en gebeden zijn."