De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede duel op het wereldkampioenschap in Italië met 3-0 gewonnen.

Na Kazachstan versloeg Oranje woensdagavond Thailand overtuigend in drie sets: 25-20, 25-22 en 25-18.

Het team van bondscoach Gido Vermeulen dankte veel aan het goede blok en het aanvalsgeweld. De Aziatische opponent, aanzienlijk kleiner van stuk maar zeer beweeglijk en snel, kon aanvankelijk aardig bijblijven maar kwam op de belangrijke momenten toch kracht en overlevingsdrang tekort in het Palaolimpia van Verona.

Nederland, dat op het WK van 2010 nog verloor van de Thaisen, begon in de inmiddels vertrouwde opstelling met spelverdeelster Femke Stoltenborg, Judith Pietersen, Anne Buijs, Celeste Plank, Yvon Beliën, Robin de Kruijff en libero Myrthe Schoot. 

De wissels die Vermeulen toepaste - bijvoorbeeld Laura Dijkema in combinatie met Manon Flier - waren van tactische aard en niet uit noodzaak geboren.

Dominant

In de eerste set hield Thailand, sterk in de lage verdediging en hoog aan het net vooral remmend, tot 18-18 gelijke tred. Een technische fout, een massief killblok en een ace gaf Nederland lucht. De marge werd professioneel bewaakt.

Oranje bleef dominant, maar gaf in de tweede set toch een voorsprong van 12-6 prijs onder meer door problemen met de serviceverwerking. Het leidde niet tot onrust.

Ook enkele dubieuze beslissingen van de arbiters verstoorden de concentratie noch het ritme. Op belangrijke momenten kon de ploeg altijd terugvallen op de blokkering en de powerhitters.

Geduld

Vermeulen toonde zich zeer ingenomen met de winst en het spel. "De Aziatische speelstijl van Thailand krijg je niet zomaar onder de knie. Omdat ze veel verdedigen zijn de rally’s lang en omdat ze snel spelen krijg je geen tijd op adem te komen."

"Je moet dus veel geduld hebben en fysiek topfit zijn. Ik vind het erg knap dat we deze wedstrijd zonder setverlies hebben gewonnen.”

Hoe ziet het programma van het WK volleybal eruit?