Tom Dumoulin gaat ervan uit dat bondscoach Johan Lammerts na zijn bronzen plak bij de WK-tijdrit ook een prominente rol voor hem in gedachten heeft bij de wegwedstrijd van zondag.

"Ik voel me heel goed, ben in de vorm van mijn leven. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. De bondscoach weet wat hij aan me heeft", sprak de renner van Giant-Shimano resoluut.

"Ik heb voor de tijdrit natuurlijk alleen maar korte trainingen gedaan. Dat is niet het meest ideaal, maar ik verwacht dat de vorm nog steeds goed zal zijn en hoop een rol te kunnen spelen in de finale."

De 23-jarige Dumoulin heeft drie dagen om te herstellen van zijn inspanningen in de tijdrit. "Daar zit ik niet over in, dat is lang genoeg. De bondscoach heeft me ook in Canada bezig gezien. We maken wel een mooi plan."

Breder ontwikkelen

Mede door zijn jonge leeftijd is de veelzijdige Dumoulin nog steeds bezig met een ontdekkingstocht van zijn echte specialisme. De Limburger kan tijdrijden, goede klassementen neerzetten en is ook nog eens belangrijk in de sprinttrein van zijn ploeg.

"En het gaat goed in de eendagsklassiekers. Het is nog steeds de vraag wat ik wil, al hoop ik dat ik het kan blijven combineren. Tot nu toe lukt het me aardig goed. Ik sta nog aan het begin van mijn carrière en wil me graag breder ontwikkelen. Dat is ook het beste denk ik."

"Op dit moment denk ik er in ieder geval nog niet aan om een klassementsrenner te worden. In dat geval zou ik bijvoorbeeld geen werk meer kunnen doen voor de sprints. Zoals het nu gaat, kan ik dat wel blijven doen. Tony Martin doet het immers ook."

Zekerheid

Giant presenteerde woensdag het Duitse bedrijf Alpecin als nieuwe subsponsor. Dumoulin, die nog een contract heeft tot medio 2016, verwacht dat de focus niet meteen op de Duitse renners komt te liggen.

"We blijven een internationale ploeg en zullen per etappe bepalen voor wie we gaan. Het is wel heel mooi dat we zekerheid hebben voor de komende jaren."

Wiggins grapt: 'Dumoulin moet alleen nog bij Sky tekenen' | Alles wat u moet weten over de WK wielrennen