Ajax heeft woensdag zonder moeite de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. De Amsterdammers waren in het Olympisch Stadion met 9-0 te sterk voor stadgenoot en hoofdklasser JOS Watergraafsmeer.

Spits Arek Milik maakte maar liefst zes doelpunten. De overige treffers kwamen op naam van Lucas Andersen, Queensy Menig en Ricardo Kishna.

Trainer Frank de Boer gaf veel spelers rust, waardoor doelman Diederik Boer zijn debuut kon maken. Ook Mike van der Hoorn, Stefano Denswil, Jairo Riedewald, Lerin Duarte, Kishna en Milik kregen speeltijd.

De Boer hoopte op een treffer in het eerste kwartier, maar de openingstreffer viel in de 22e minuut. JOS-doelman Mitchel Dijkstra schoot de bal tegen Milik aan, waarna de aanvaller simpel kon binnentikken.

Vier minuten later stond het al 3-0 in Amsterdam. Na een slim hakje van Milik maakte Andersen oog in oog met Dijkstra de 2-0 en opnieuw Milik, op aangeven van Kishna, was goed voor de derde treffer. Daar bleef het bij in de eerste helft.

Na rust werd er nog zes keer gescoord door Ajax. Na een stroef eerste kwartier, waarin JOS nog een enorme kans op de 3-1 kreeg, was het Milik die voor de 4-0 zorgde.

De Pool was ook belangrijk bij de 5-0 van Kishna en de 6-0 van debutant Menig. Milik zelf wist in de laatste tien minuten van de wedstrijd Dijkstra nog drie keer te verschalken.

Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft in de tweede ronde van het bekertoernooi voor het eerst dit seizoen een officieel duel gewonnen. De Heraclieden waren in Den Haag met 2-1 te sterk voor HBS, de zondagtopklasser die wordt getraind door André Wetzel.

Bryan Linssen zette de Tukkers, die niet veel wisselingen hadden doorgevoerd in vergelijking met de wedstrijd tegen FC Twente van afgelopen zondag (4-1 verlies), al in de elfde minuut op voorsprong. Spits Wout Weghorst vergrootte twintig minuten voor tijd de marge.

Niet veel later bracht HBS-middenvelder Mike de Geer de spanning terug door een penalty raak te schieten, maar verder liet de eredivisionist het niet komen.

De ploeg van John Stegeman, die zijn eerste zege als hoofdcoach boekte, heeft in de eredivisie de eerste zes duels verloren en is daardoor troosteloos hekkensluiter. Dat kostte Jan de Jonge al zijn baan.

Excelsior

Daryl van Mieghem was de grote man bij Excelsior in het uitduel met AFC. De Rotterdammers wonnen met 2-0 van de Topklasser uit Amsterdam.

Van Mieghem maakte vlak voor rust de openingstreffer en aan het begin van de tweede helft zette de voormalig speler van AFC de eindstand op het scorebord.

De Graafschap won door een goal van Nathaniel Will in de eerste helft met het kleinst mogelijke verschil op bezoek bij Hoofdklasser DOSKO uit Bergen op Zoom: 1-0.

Stilgelegd

Fortuna Sittard won na verlenging met 7-4 van De Dijk, in een duel dat in de tweede helft twee keer werd stilgelegd; één keer vanwege het onweer en later ook nog vanwege onrust op de tribunes van Sportpark Schellingwoude in Amsterdam.

In de zeventigste minuut kwam Fortuna-invaller Seku Conneh onder begeleiding van oerwoudgeluiden het veld op. Bovendien werd er gevochten op de tribunes.

Scheidsrechter Gerrets haalde beide ploegen daarom voor de tweede keer van het veld. De stand was op dat moment 3-2 in het voordeel van de nummer 18 uit de Jupiler League, maar De Dijk, dat na een kwartier al met tien man verder moest, dwong na de hervatting nog een verlenging af (4-4).

In de extra tijd won Fortuna alsnog van de zondaghoofdklasser, onder meer door een treffer van Conneh.

De Boer vindt dat Ajax met dubbele cijfers had moeten winnenBekijk het programma en de uitslagen in de KNVB-bekerTop 10 bekerstunts sinds de eeuwwisseling