Bradley Wiggins en Tony Martin waren woensdag zeer positief over de toekomst van Tom Dumoulin. De Limburger pakte bij zijn debuut op de WK tijdrijden meteen een bronzen plak.

"Hij is thé next best thing. Deze jongen is de toekomst van het tijdrijden, hij zal er de komende tien jaar nog zijn", aldus Wiggins, die een welgemeend advies voor Dumoulin in huis had.

"Nu moet hij nog voor Team Sky tekenen. Dan gaat hij echt door het dak", grapte de Brit waarop Dumoulin later verklaarde het nog steeds naar zijn zin te hebben bij Giant, dat woensdag in Alpecin een nieuwe subsponsor presenteerde.

Wiggins vervolgde zijn lofzang en blikte vast vooruit op de Olympische Spelen over twee jaar. "Tom zal Tony in Rio gaan uitdagen voor de olympische titel", besloot de Tourwinnaar van 2012, die in Brazilië zelf actief zal zijn op de baan.

Interessant

Martin moest Dumoulin dit jaar al van zich af zien te houden in tijdritten van de Tour de France en de Ronde van Zwitserland. "Hij heeft het hele jaar al laten zien dat hij één van de favorieten is. Het is zijn eerste medaille, ik begon in 2009 ook met brons."

"Hij kan nog veel beter worden en heeft een grote kans om me een keer te verslaan. Ik heb het ook gedaan bij Fabian Cancellara en dat maakt het interessant. Of hij me volgend jaar al kan verslaan of pas over een paar jaar? We zullen het zien."

Dumoulin reageerde laconiek op de complimenten van zijn concurrenten. "Dat is leuk om te horen, al moet ik het uiteindelijk zelf doen. Ze kunnen ook weinig anders zeggen natuurlijk. Het blijft wel mooi om respect te krijgen van andere renners."

Wiggins gaat kersverse wereldtitel niet verdedigen | Dumoulin: 'Hoop ooit terug te komen voor de wereldtitel'