Bradley Wiggins pakte woensdag in het Spaanse Ponferrada de wereldtitel tijdrijden. De Brit meldde na afloop ook meteen dat dit zijn laatste WK waren.

"Volgend jaar ben ik in voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, dan kan ik me niet voorstellen dat ik naar de WK in Richmond ga", zei Wiggins.

De renner van Team Sky zal in Brazilië op de baan actief zijn. "En na Rio ga ik ook niet meer naar de WK in Qatar. Het jaar daarna ben ik al 37 en kan ik met de veteranen meedoen, dit was dus mijn laatste WK."

Met zijn wereldtitel vindt Wiggins zijn erelijst als tijdrijder bovendien voltooid. ''Ik ben nu Brits, olympisch en wereldkampioen. Het is goed zo. Mijn nieuwe uitdaging ligt nu in het aanvallen van het werelduurrecord. Dat wil ik volgend jaar doen.''

Vrouw

Op zijn laatste WK versloeg de 34-jarige Wiggins verrassend drievoudig wereldkampioen Tony Martin. Tom Dumoulin pakte brons op de Spaanse wegen.

Wiggins: "Ik wist wat ik moest doen, het was een kwestie van op schema rijden en dat heb ik goed gedaan. Ik probeerde onderweg niet te veel aan winnen te denken, heb geen radio aan gehad."

De Tourwinnaar van 2012, die dit jaar niet deelnam aan de Ronde van Frankrijk, was na afloop vooral zijn gezin dankbaar. "Ik zat mopperend thuis in juli bij mijn vrouw en kinderen. Ik draag deze titel aan hen op."

Roubaix

Naast het werelduurrecord en de ploegenachtervolging op de Spelen heeft Wiggins nog één groot doel voor vermoedelijk de laatste twee jaren van zijn loopbaan.

"Ik wil heel graag Parijs-Roubaix winnen. Dat ging dit jaar al goed met een negende plaats, maar volgend jaar wil ik me er nog meer op concentreren. Dat geeft me bovendien iets te doen voor volgend jaar."

Wiggins kan maar moeilijk bevatten dat hij met deze titel één van de meest complete wielrenners aller tijden is. "Mannen als Gianni Bugno en Eddy Merckx waren mijn helden, maar nu wil iedereen een selfie met mij. Zonder dat ik het me realiseer, ben ik ook een inspiratiebron."

"Toch zijn er meer allrounders. Ik begon hier met iets van veertig koersdagen, maar mannen als Valverde racen vanaf januari al. Die zetten de geschiedenis van het wielrennen voort, ze zijn goed in alles. Het is erg mooi om daar een onderdeel van te zijn en herinnerd te worden."

Dumoulin: 'Hoop ooit terug te komen voor de wereldtitel' | Tony Martin teleurgesteld na kwijtraken wereldtitel