Helmut Marko denkt dat Max Verstappen volgend seizoen geen aanpassingsperiode nodig heeft in de Formule 1, hoewel de Nederlander komende week pas zijn 17-jarige verjaardag viert.

"Hij zit al sinds zijn vierde achter het stuur. We denken dat hij meteen competitief zal zijn. Dit is geen gok, we weten wat we doen", zegt de invloedrijke Red Bull Racing-adviseur in gesprek met Formula1.com.

Verstappen zal in 2015 uitkomen voor Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull Racing, de renstal van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

"Hij is een exceptioneel talent dat zich maar eens in de tientallen jaren aandient", zegt Marko over Verstappen. "Of ik hem met iemand kan vergelijken? Waarschijnlijk met Ayrton Senna."

Mentaal

"En in zo'n geval moet je niet kijken naar leeftijd. Iedereen die er verstand van heeft zegt dat hij in mentaal opzicht eerder 22 dan zestien jaar oud is."

Senna, die twintig jaar geleden om het leven kwam bij een ongeluk tijdens de Grand Prix van San Marino, kroonde zich drie keer tot wereldkampioen.

De Braziliaan wordt door velen gezien als de beste Formule 1-coureur aller tijden.

Japan

Wanneer Verstappen komend seizoen debuteert in de Australische Grand Prix wordt hij met zijn 17 jaar en 164 dagen de jongste coureur aller tijden in de Formule 1.

De Nederlander zal waarschijnlijk volgende week vrijdag namens Toro Rosso al uitkomen in de vrije training voor de Grand Prix van Japan.

"Hij zal nog meer vrije trainingen afwerken, uiteraard zullen we intensief met hem werken", vertelt Marko. "Een tijdje terug reed hij nog vierhonderd kilometer in Italië, hij werkt met de simulator wanneer het maar kan en is met de beste experts bezig om zich fysiek te verbeteren."

Top 10: De jongste Formule 1-coureurs aller tijden