Het vereist een krachtsinspanning van formaat: een foto of bericht waarin Sepp Blatter figureert te bekijken of te lezen zonder in luid gelach uit te barsten.

Laatst opende het parmantige baasje van de FIFA een zitting van de ethische commissie van zijn bond. In zijn binnenzak tikte het klokkie van 20.000 euro waarop hij deze zomer door de Braziliaanse WK-organisatie was getrakteerd, maar dat belette de Zwitserse paljas niet om z'n ethisch wat beter onderlegde collega's veel succes en wijsheid toe te wensen.

Het zijn moeilijk te bevatten situaties, te vergelijken met Geert Wilders die voorgaat in het vrijdaggebed, Jeroen Pauw die ons een meeslepende uitzending in het vooruitzicht stelt of Earnest Stewart die ons met droge ogen meedeelt dat hij de situatie bij AZ onder controle heeft.

Dat moet de FIFA toch ook niet willen: dat het voorgezeten wordt door een niet serieus te nemen clowntje dat als een soort 'Alles-is-voor-Blattie-figuur' door het voetballandschap zwalkt en er onherstelbare schade aanricht.     

Onlangs vroeg een redacteur van het radioprogramma Met het oog op morgen of ik tijdens de uitzending wat aardigs kon zeggen over Blatter en dan niet alleen dat hij heel erg goed zorgt voor zijn cavia. Ik dacht eens diep na, liet een, naar ik hoopte, functionele stilte vallen, maar kon een tiental seconden later alleen maar concluderen dat de man werkelijk niets positiefs heeft bijgedragen aan het huidige, moderne voetbal.

Best knap voor iemand die al sinds 1998 aan het hoofd staat van de 'voetbalfamilie', zoals hij het zelf altijd placht te zeggen.

Met die term raakt hij meteen de kern van de zaak. La Famiglia is niet voor niets een bijnaam van de maffia. Die onwelriekende geur draagt de FIFA ook met zich mee. Het aroma van omkoping, zelfverrijking en nepotisme; er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er een nieuwe verrottingslucht opstijgt vanuit de FIFA-beerput.

Weggelachen

Zijn het geen peperdure horloges die de leden van het uitvoerend comité doodgemoedereerd in hun zak laten glijden tegen alle regels in, dan zijn het wel FIFA-leden die over de schreef gaan. Tik op google 'FIFA' en 'opspraak' in en je hebt binnen 0,36 seconden 135.000 hits. Hoewel het ene schandaal de ander opvolgt, dragen ze één gemeenschappelijk kenmerk: ze worden steevast weggelachen door de bejaarde bobo himself.

Om nog maar te zwijgen over de steeds weer oplaaiende polemiek over óf, en zo ja wanneer, het WK in Qatar dient te worden gehouden. Al jarenlang een issue van formaat, maar de bond weigert knopen door te hakken. Liever schrijven ze een extra vergadering uit in een paradijselijk oord waar de heertjes op leeftijd zich goed laten verwennen. Het zal hun tijd - protserig horloge om de pols of niet - wel duren.

Je moet toch wel een hele margarinefabriek op je hoofd meedragen om voor dit corrupte circus verantwoordelijkheid te willen dragen. Anders is het niet te verklaren dat Blatter ook een vijfde termijn als FIFA-voorzitter nastreeft. En dat terwijl hij in 2011 nog verkondigde dat zijn derde herverkiezing echt de laatste zou zijn.

In plaats van dat hij met pek en veren het FIFA-hoofdkantoor uit wordt gejaagd, werd her en der het verlangen van Blatter met instemming begroet. Om maar aan te geven hoe verrot de organisatie van binnenuit is. Slechts bij een beperkt aantal bonden leidde het nieuws tot afkeurende reacties. Met name bij KNVB-voorzitter Michael van Praag die als een van de weinige bondsvoorzitters openlijk een paar kritische noten kraakte aan het adres van de almachtige FIFA-dictator.

Van Praag liet al eerder weten dat de tijd van Blatter voorbij is, dat het slechte imago van de bond te herleiden is naar één persoon en dat er nu eindelijk eens schoon schip gemaakt dient te worden. Het zijn krachtige woorden, maar in deze organisatie missen ze elke impact. Zolang Vanuatu dezelfde status heeft als Engeland binnen de FIFA-familie hoeft Blatter niet te vrezen voor zijn functie.

Despoot

Voor een zak met zilverlingen is bijna elk FIFA-lid wel bereid om à la Judas verraad te plegen aan de goede zaak. De oppositie uit, met name, Europa bij voorbaat de mond snoerend. Oké, er is in de persoon van ene Jérôme Champagne iemand opgestaan om oppositie te voeren tegen de 78-jarige Zwitser, maar niemand die zijn c(h)ampagne serieus neemt.

Zo hebben alle Afrikaanse bonden al aangegeven de kandidatuur van Blatter te zullen ondersteunen, de rest van de wereld zal spoedig volgen. Dat er bijvoorbeeld steeds meer stemmen opgaan om Qatar de organisatie van het WK van 2022 te ontnemen, zal ze verder een zorg zijn. Met geld is elke stem te koop, zo werkt dat in de mafifa.

Als een geroutineerd despoot werpt Blatter zijn volgelingen af en toe wat lapjes vlees toe. Zo was tot voor kort een zogenoemde videoref voor hem onbespreekbaar, discutabele momenten vormden voor hem de charme van het spel, maar in het zicht van een nieuwe termijn valt daar opeens over te praten.

Je wenst ze zo graag een type Jacques Rogge toe, die de olympische beweging verloste van z’n kwalijke uitstraling. In eerste instantie leek Michel Platini de aangewezen persoon om de FIFA-stal uit te mesten, maar ook de Fransman durft de bezem niet ter hand te nemen, onzeker als hij is over de te verwachten steun.

Nu is het wachten op een echte revolutionair, op een persoon die over zijn eigen schaduw heenkijkt, iemand die het maffiabolwerk ontmantelt en transparant maakt. Een Che Guevara van deze tijd.

Paar duwtjes

Hier ligt een mooie taak voor onze eigen Van Praag. Hij heeft de handschoen al opgepakt, nu moet hij Blatter ermee om de oren slaan. Duidelijk maken dat het zo niet langer kan, dat de internationale voetbalgemeenschap gebaat is bij een voorganger zonder een dubbele agenda, met oprechte bedoelingen, met echte liefde voor het voetbal.

Eentje die niet stuntelend en kwijlend door het leven gaat en de FIFA krachtdadig ontdoet van z'n corrupte imago. Hij kan het, hij wil het, hij heeft alleen nog een paar duwtjes in de rug nodig. Het is nog niet te laat.   

Viva Van Praag!!!