Na de teleurstellende tijdrit van titelverdedigster Ellen van Dijk is het woensdag aan Tom Dumoulin om de Nederlandse eer hoog te houden in de race tegen de klok op de WK wielrennen.

Van Dijk eindigde in het Spaanse Ponferrada slechts als zevende. Bondscoach Johan Lammerts hoopt dat het Dumoulin beter vergaat.

"We hopen op top vijf en misschien kan hij echt meedoen om de medailles. Hij is best wel gegroeid dit jaar", zegt hij tegen NU.nl. Lammerts verkende dinsdag samen met Dumoulin het parcours van ruim 47 kilometer. De eerste dertig kilometer is vlak en daarna volgen een paar klimmetjes.

"Hij heeft alles goed in zich opgenomen en staat er goed voor, al is zo'n lange, op zichzelf staande, tijdrit toch anders dan in een ronde."

Tony Martin is met drie wereldtitels op rij de gedoodverfde winnaar. Daarachter maakt Bradley Wiggins de beste kans op het zilver. Naast Dumoulin behoren de Italiaan Adriano Malori, de Brit Alex Dowsett en de Australiër Rohan Dennis tot de kandidaten voor brons.

Geen tweede renner

Bondscoach Lammerts heeft ervoor gekozen om geen tweede Nederlandse renner te laten starten in de tijdrit. Dat was in 2008 voor het laatst het geval.

"We kijken naar de resultaten van dit jaar en op basis daarvan nemen we een beslissing", luidt zijn duidelijke uitleg. Vorig jaar eindigden Niki Terpstra en Lieuwe Westra respectievelijk op de 25e en 27e plaats in Florence.

De laatste medaillewinnaar namens Nederland was Stef Clement, die in 2007 brons pakte in het Duitse Stuttgart. De Belkin-renner rijdt nu alleen de wegrace op zondag.

Alles wat u moet weten over de WK wielrennen: 'Spanje favoriet'