​Vitesse is in de tweede ronde van de KNVB-beker ontsnapt tegen topklasser VVSB. De eredivisieclub stelde pas in de absolute slotfase de winst veilig in Noordwijkerhout (2-1).

De Arnhemmers kwamen na twintig minuten via een goal van Bertrand Traoré nog wel op voorsprong op Sportpark De Boekhorst, maar zagen de zondagamateurs in de 71e minuut op gelijke hoogte komen via Peet van der Slot.

In de blessuretijd hielp invaller Renato Ibarra de formatie van trainer Peter Bosz alsnog naar de derde ronde van het bekertoernooi.

Vitesse maakte het zichzelf onnodig moeilijk in Noordwijkerhout. De nummer zeventien van de eredivisie kreeg zowel in de eerste als tweede helft kansen op meer, maar was erg onzorgvuldig in de afwerking.

Bosz koos voor de ontmoeting met de amateurs niet voor zijn sterkste basiself. Zo bleef doelman Piet Velthuizen negentig minuten aan de kant en behoorden Kelvin Leerdam, Zakaria Labyad en Wallace niet tot de wedstrijdselectie.

NAC Breda

NAC drong ook moeizaam door tot de volgende ronde na een benauwde overwinning op bezoek bij Spakenburg. De Brabanders zegevierden met 4-3 in het vissersdorp.

De algeheel amateurkampioen van Nederland kwam via Kees Tol in de achttiende minuut nog wel op voorsprong, maar zocht door goals van Uros Matic en Joeri de Kamps toch met een 2-1 achterstand de kleedkamers op voor de rust.

Na de hervatting breidde Mats Seuntjens de marge verder uit namens de eredivisionist uit Breda, waarna Niels Buijtenhuis de spanning terug bracht. Jeffrey Sarpong leek vervolgens alsnog een einde te maken aan alle hoop van de zaterdagamateurs, maar Peter de Lange bracht Spakenburg tien minuten voor tijd weer terug in de wedstrijd (4-3).

Ondanks een slotoffensief, dat resulteerde in enkele kansen voor onder anderen invaller Mark de Loor, sleepte het NAC van trainer Nebojsa Gudelj de overwinning met moeite over de streep op het veld bij de topklasser.

De Bredanaars traden op Sportpark De Westmaat aan zonder Erik Falkenburg en Henrico Drost. Beide spelers werden door de jarige Gudelj (46) uit voorzorg buiten de selectie gehouden.

Sparta

Sparta had aanzienlijk minder moeite met Rijnsburgse Boys. De Jupiler League-club won op Sportpark Middelmors met 3-0 van de zaterdagtopklasser. Huseyin Dogan, Denis Mahmudov en Thomas Verhaar verzorgden de productie namens de Rotterdammers.

De zaterdagamateurs van Capelle konden in eigen huis niet stunten tegen FC Volendam. Kevin Brands zorgde in de 78e minuut voor de enige treffer van 'Het andere Oranje' in Capelle aan den IJssel.

Overige uitslagen:
Scheveningen - FC Lisse: 4-1

Willem II blameert zich in beker tegen eersteklasser Deltasport | Bekijk alle uitslagen in de KNVB-beker | Top 10 bekerstunts sinds de eeuwwisseling